Ο μύθος της «επιτυχημένης» Αντωνοπούλου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

«Εντάξει, πήρε 12.000 ευρώ για επιδότηση ενοικίου, αλλά μείωσε την ανεργία επτά μονάδες», ισχυρίζονται οι φίλοι της αποπεμφθείσης υπουργού Ράνιας Αντωνόπουλου.

Δεν λένε, όμως, όλη την αλήθεια για τον υπουργικό βίο και πολιτεία της τέως πλέον αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, και  συντρόφου του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Τι έκανε, για παράδειγμα, για την κοινωνική οικονομία, που θεωρείται το μεγάλο πρότζεκτ της;

«Όχι και πολλά», όπως μας απαντούν γνώστες του χώρου κι εξηγούνται:

“Έργα και ημέρες” της Ράνιας Αντωνοπούλου

«Από τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ κι από το πακέτο Γιούνκερ, που φθάνουν τα 35 δισ. ευρώ, μόλις 57 εκατ. πρόκειται να διατεθούν για επενδύσεις στην κοινωνική επιχειρηματικότητα από το κράτος κι άλλα 100 εκατ. περίπου από τις περιφέρειες, ένα σύνολο δηλαδή 157 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,3% του συνόλου των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Για ποιο πυλώνα της οικονομίας να γίνει λόγος με αυτά τα ψίχουλα που διατίθενται και για ποια καινοτόμα πολιτική όταν το 2011 με υπουργό την Λούκα Κατσέλη είχαν προγραμματιστεί 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Στην πραγματικότητα αυτοί οι πόροι μεταφέρθηκαν στη λεγόμενη «κοινωφελή εργασία» στο κράτος και τους δήμους ως επιδοτούμενες προσλήψεις από το ΕΣΠΑ, πολλές φορές δίχως αντικείμενο εργασίας μόνο και μόνο για κατεβούν τεχνητά οι δείκτες της ανεργίας.

Κυβέρνηση γενναιόδωρη στα λόγια

Η σημερινή κυβέρνηση, ενώ συνεχίζει την ίδια πολιτική σχετικώς με τους πόρους, παρουσιάζεται γενναιόδωρη στα λόγια κι εντελώς αρνητική στην πράξη για να στηρίξει επί της ουσίας την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Δεν απευθύνεται σε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιχειρήσεων, αλλά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι που μόλις τώρα αναδύεται και δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο ένα ασήμαντο οικονομικώς μέγεθος σε σχέση με το σύνολο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα 25 εκατ. που ανακοίνωσε ως ενίσχυση η κυρία Αντωνοπούλου από τις αρχές του 2018 είναι κάτι, όχι όμως για τους πραγματικούς δείκτες της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα εάν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται από 8%-12 %.

Την ίδια στιγμή, μια μικρή ελίτ συνεχίζει να απορροφά μονοπωλιακά τους πόρους- κάποια εκατομμύρια ευρώ-, αποκλείοντας πολλούς από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Loading