Οι 100 ημέρες που κρίνουν τα επόμενα 100 χρόνια!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Οι 100 ημέρες που κρίνουν τα επόμενα 100 χρόνια! Σε αγώνα ταχύτητας περίπου εκατό ημερών επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να ρυθμιστεί ό,τι σχετίζεται με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τη διάρθρωση του δημόσιου χρέους, καθώς και του μεταμνημονιακού προγράμματος.

Πρόκειται για ζητήματα τα οποία θα κρίνουν και την πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η κεντρική προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου.

Μπορεί η χώρα μας να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως στους κόλπους των Θεσμών δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το «ελληνικό θαύμα» θα κρατήσει κι αν μπει ένα τέλος στην αυστηρή εποπτεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, μπορεί να μιλούν για μια ειλικρινή σχέση που έχουν πετύχει με τους δανειστές και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 να είναι υψηλές, ωστόσο προτιμούν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Κομβικό σημείο στο τέλος της κηδεμονίας είναι η αποδοχή από τους Θεσμούς του μεταμνημονιακού προγράμματος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τους παρουσιάσει μετά από το Πάσχα, στο Eurogroup του Απριλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια.

Κύκλοι, μάλιστα, του ΥΠΟΙΚ αισιοδοξούν πως θα είναι έτοιμο ακόμα και πριν από το Πάσχα, δηλαδή μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και μεταρρυθμίσεις οι οποίες είτε έχουν ξεκινήσει, αλλά απαιτούν βάθος χρόνου- όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις- είτε δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

Πάντως όλες οι πλευρές αποκηρύσσουν την περίπτωση ενός τέταρτου προγράμματος κι εργάζονται για την επιστροφή της χώρας μας στην πλήρη κανονικότητα.

Φυσικά για την κυβέρνηση και προσωπικώς για τον Αλέξη Τσίπρα- έχει υποσχεθεί, άλλωστε, να φορέσει γραβάτα σε αυτήν την περίπτωση- η μεγάλη διακύβευση δεν είναι άλλη από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι δανειστές.

Η εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος, εξάλλου, θα κρίνει και το ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ότι απαιτείται μια γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Loading