Αφήνουν στην άκρη στη ΝΔ τις πρόωρες εκλογές

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Μια μεγάλη διαφοροποίηση παρατηρεί κανείς, τον τελευταίο καιρό, στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Πειραιώς φαίνεται πως αφήνουν στην άκρη το αφήγημα για πρόωρες εκλογές.

Τα συνθήματα «φύγετε» και «εκλογές εδώ και τώρα» αφαιρέθηκαν μονομιάς από τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από την επικοινωνιακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο η «εμμονή» των προηγούμενων μηνών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει μετατραπεί σε μια άλλου είδους αντιπολιτευτική προσέγγιση.

Πλέον στη ΝΔ δείχνουν να μην επιθυμούν να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις που θα πυροδοτήσουν διαδοχικές πολιτικές εξελίξεις. Προτιμούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα, διότι όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι απρόβλεπτος, ωστόσο είναι απόλυτα πεπεισμένοι πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους.

Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων άλλωστε τους επιβεβαιώνει. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως ξεπερνά ανώδυνα την κάμψη του προηγούμενα μήνα και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παγιώνει εκ νέου διψήφια διαφορά στην πρόθεση ψήφου. Μάλιστα, όχι μόνο αυξάνει τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δειλά-δειλά κινείται και πάλι στα όρια της αυτοδυναμίας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι είναι εύκολο και να επιτευχθεί! Χρειάζεται πολλή δουλειά, σωστή προσέγγιση και κυρίως προγραμματισμός προκειμένου ο δύσκολος μεν, εφικτός δε, στόχος της αυτοδυναμίας να επιτευχθεί.

«Για ένα φωτεινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον»

Ο μόνος δρόμος που μπορούν να διαβούν στη ΝΔ προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εκείνος του κυβερνητικού λόγου, όπως τον διατυπώνει με σαφήνεια ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει σε συνεργάτες του πως η δική του κυβέρνηση δε θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Έχει διάθεση να συγκρουστεί με αποτυχημένα στερεότυπα και καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος, και θα το πράξει γιατί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα να προχωρήσει προς τα εμπρός πέραν των μεταρρυθμίσεων.

Το είπε εξάλλου και ο ίδιος στη χθεσινή του ομιλία στο κολέγιο της Βοστώνης, όπου απευθύνθηκε στην ελληνική κοινότητα. Στη χώρα «εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν και ελπίζω, αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία, ότι θα έχω το προνόμιο –σε κάποιο σημείο μετά τις επόμενες εκλογές– να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτό που θεωρώ ότι είναι ένα φωτεινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον».

«Πιστεύω στον ελληνικό λαό»

Σαφώς και δε θα είναι εύκολο! Όπως τόνισε, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έχει μεγάλη πίστη στον ελληνικό λαό. «Εάν κοιτάξουμε την ιστορία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κυκλικό μοτίβο εθνικών καταστροφών, που ακολουθούνταν πάντα από περιόδους έντονης ανάπτυξης» τόνισε.

Για αυτό και σε κάθε ευκαιρία μιλά για την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μεταβούμε από μια κλειστή οικονομία σε μια ανοιχτή ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα εστιάζει στις εξαγωγές εμπορεύσιμων αγαθών και στην ενίσχυση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

«Πρέπει να αλλάξουμε»

«Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι χρειάζεται να αλλάξουμε, χρειάζεται να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό κράτος και να κάνουμε το άλμα προς την ψηφιακή επανάσταση», ξεκαθαρίζοντας πως δε σκοπεύει να κάνει πίσω στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα.

Loading