Οι «χρησμοί» Τσίπρα από Δελφούς για οικονομία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στους Δελφούς μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μιλήσει στο τρίτο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο διεξάγεται στη φωκιδική πόλη με την αρχαία ιστορία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει διεξοδικώς για το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, δίνοντας μάλιστα κάποια πρόγευση του μεταμνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο περί τα τέλη Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, μας αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στην ομιλία του στο πλαίσιο που χάραξε στη δική του την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εστίασε στο χρέος και στη σύνδεσή του με την ανάπτυξη, στη λογική δηλαδή των σχετκών προτάσεων του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν.

Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου επιμένουν ότι στην ουσία δεν πραγματοποιήθηκε ανασχηματισμός την Τετάρτη, αλλά πλήρωση κενών θέσεων με κάποιες διορθωτικές κινήσεις, επαναλαμβάνοντας πως ο κ. Τσίπρας επιφυλάσσει έναν «πραγματικό» ανασχηματισμό για αργότερα, από τον οποίο θα αναδεχθεί το σχήμα μάχης με το οποίο θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού.

«Κρατά το όπλο παρά πόδα και περιμένει το κατάλληλο τάιμινγκ», τονίζουν άνθρωποί του, ενώ μας διαβεβαιώνουν ότι αυτό που εκτιμήθηκε ως προς τον Φώτη Κουβέλη είναι πως εδώ και πάνω από χρόνο κρατά διακριτή στάση στο χώρο της Κεντροαριστεράς σε σύγκριση με το Κίνημα Αλλαγής και η υπουργοποίησή του συνιστά ένα πρώτο άτυπο άνοιγμα για τη συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας είτε μετά είτε και πριν τις επόμενες εκλογές.

Από εκεί και πέρα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως δεν προσεγγίστηκε κανένα άλλο πρόσωπο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς στην παρούσα φάση- ούτε, για παράδειγμα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ούτε ο Σταύρος Μπένος-, ενώ σημειώνουν πως η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Στρατή ως υφυπουργού Πολιτισμού έχει να κάνει με το ότι ξέρει καλά το υπουργείο- υπήρξε διευθυντής του γραφείου του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά- και πως θα βοηθήσει στην πιο εύρυθμη λειτουργία του, αφήνοντας υπονοούμενα για τις διοικητικές ικανότητες της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.

 

Loading