Καταγγέλλουν την Αντωνοπούλου για αδιαφάνεια και φωτογραφικές διαδικασίες

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Μία σοβαρότατη καταγγελία η οποία έγινε επί των ημερών της Ράνιας Αντωνοπούλου στο υπουργείο Εργασίας, δημοσιεύει το «politik.gr», λίγες μόλις ημέρες μετά την παραίτηση αλλά και την αντικατάστασή της.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης ανέργων ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδώσει η κα. Αντωνοπούλου, σε βάρος του οποίου είχαν καταθέσει προδικαστική προσφυγή 18 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το έργο είχε τίτλο «Ενέργειες που αφορούν απολύσεις από την επιχείρηση Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ» και αφορούσε στην κατάρτιση και εύρεση εργασίας περίπου 1.100 ανέργων, συνολικής χρηματοδότησης ύψους 10,8 εκατ. ευρώ (60% κοινοτικά κονδύλια και 40% με εθνικούς πόρους). Τον Απρίλιο του 2017 η Ράνια Αντωνοπούλου εξέδωσε πρόσκληση προς το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΕΙΕΑΔ) με την οποία το καλούσε να υποβάλει πρόταση για το συγκεκριμένο έργο. Λίγες μέρες μετά το ΕΙΕΑΔ εξέδωσε μία απόφαση με την οποία ως συμμετέχοντες στην πρόταση για την υλοποίηση του έργου ορίστηκαν και άλλοι φορείς, όπως το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΚΑΕΛΕ) της ΕΣΕΕ, το Ινστιτούτο Μικτών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ), το ΚΕΚ ΓΣΕΕΒΕ, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Αντωνοπούλου έφυγε, οι καταγγελίες έμειναν!

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ωστόσο αντιδράσεις από αρκετά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με πιστοποιημένες υποδομές, προσωπικό και εμπειρία, τα οποία κατέθεσαν στα τέλη Απριλίου 2017 προδικαστική προσφυγή κατά της πρόσκλησης του υπουργείου και της απόφασης του ΔΣ του ΕΙΕΑΔ. Σε αυτή διατύπωσαν τις ενστάσεις τους και έκαναν λόγο για «φωτογραφικές» διαδικασίες στην επιλογή των συμμετεχόντων φορέων, καθώς οι συμμετέχοντες φορείς δεν έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και τις απαραίτητες πιστοποιημένες υποδομές στην περιοχή υλοποίησης του προγράμματος,  με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του έργου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ανέργους.

Αναφέρουν επίσης, ότι η αξιολόγηση και επιλογή έγινε «κατά βούληση και με πλήρη αδιαφάνεια», με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, ενώ επισημαίνουν πως «αποτελούν στην πραγματικότητα παράνομη κρατική ενίσχυση προς τους ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς που ανέλαβαν το έργο».

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι οι προθεσμίες που ορίστηκαν από τις προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων ήταν «εξαιρετικά σύντομες». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη πρόσκληση δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 12 Απριλίου, ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων ορίστηκε η 24η Απριλίου.

Η Αντωνοπούλου έφυγε, οι καταγγελίες έμειναν!

Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης όμως ενημερώθηκαν γι’ αυτό μόλις στις 21 Απριλίου, δηλαδή τρεις μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων. Το ίδιο φέρεται να συνέβη και με την ορθή επανάληψη της πρόσκλησης που εξεδόθη, η οποία πρωτοκολλήθηκε στις 11 Απριλίου και έληγε στις 28 Απριλίου. Οι υπόλοιποι Πάροχοι Κατάρτισης όμως ενημερώθηκαν μόλις στις 25 Απριλίου, δηλαδή ξανά τρεις πριν από τη λήξη της δυνατότητας υποβολής προτάσεων.

Οι σοβαρές καταγγελίες της Χαλικιά

Οι παραπάνω καταγγελίες για την απόφαση της κας Αντωνοπούλου αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία, μετά και όσα κατήγγειλε δημόσια εκ νέου η πρώην Γενική Γραμματέας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Δήμητρα Χαλικιά. Πρόκειται για την πρώην Γενική Γραμματέα η οποία είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2016 διατυπώνοντας δημόσια συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος της κας. Αντωνοπούλου. Μεταξύ των δύο στο Υπουργείο Εργασίας ήταν κοινό μυστικό ότι είχε ξεσπάσει άγρια κόντρα με αποτέλεσμα η κα. Χαλικιά να παραιτηθεί. Πριν από δύο ημέρες μάλιστα η τελευταία επανήλθε και πάλι και μέσω του προσωπικού της προφίλ στο facebook διατυπώνοντας και πάλι συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος της πρώην αναπληρώτριας. Οι καταγγελίες αφορούσαν μεταξύ άλλων και «για την πρακτική που ακολουθούσε στα προγράμματα ανεργίας».

Συγκεκριμένα η κα Χαλικιά ανέφερε μεταξύ άλλων:

«…ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΜΩΣ να ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ για την πρακτική της στα Προγράμματα Ανεργίας – εκτός βεβαίως της αήθους πρακτικής της εις βάρος της πτωχευμένης Ελλάδας – .

Η Αντωνοπούλου “ετοιμάζει” πάλι ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΕΣ στην υλοποίηση ΔΥΟ προγραμμάτων για Ανέργους και άλλα ΔΥΟ για την ανεργία των Νέων.

Τι σημαίνει “αυτεπιστασία” στα πολύ απλά; Σημαίνει ότι ενώ η ΥΠΗΡΕΣΙΑ έχει γίνει Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης και ΑΡΑ υλοποιεί έργα, ΤΑ ΕΡΓΑ ανατίθενται σε ΑΛΛΟΝ ιδιωτικό φορέα ο οποίος ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ και την οικονομική διαχείριση του έργου !!!!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΩ : Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ της ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ!!! Το ότι ζητά και παίρνει τα 1.000 ευρώ του ενοικίου της είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ για τέτοιους ανθρώπους.

Υ.Γ. Τα γράφω σε Δημόσιο προφίλ αναλαμβάνοντας την ευθύνη κάθε λέξης μου και ευελπιστώ ότι ΚΑΠΟΙΟΣ θα ενδιαφερθεί έστω και μετά από 16 μήνες. Ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα».

Η Αντωνοπούλου έφυγε, οι καταγγελίες έμειναν!

 

 

Loading