Σαντορινιός στο «p»: Καθαρή, οριστική έξοδος από μνημόνια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

«Οι αλλαγές που επέρχονται σιγά σιγά από την ανατροπή παθογενειών στη δημόσια διοίκηση, την οικονομία και την κοινωνία φτάνουν και στα νησιά μας και τα γεμίζουν ελπίδα κι αισιοδοξία.

Τα νησιά μας αναπνέουν στον ίδιο ρυθμό που ανασαίνει και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο στόχος για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για την επίτευξη δεικτών μιας δίκαιης και ισόρροπης ανάπτυξης είναι πια καθαρός και ρεαλιστικός.

Η άνοιξη που περιμένουμε για την Ελλάδα, το βλέμμα που αναμένουμε να σηκώσουμε λίγο πιο ψηλά ως λαός, αφορά ακόμα πιο πολύ τα νησιά μας και τους κατοίκους τους».

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει στο www.politik.gr ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για το 2018 όσον αφορά τη νησιωτικότητα- χαρακτηρίζει το 2017 έτος ορόσημο για τα νησιά μας- κι όχι μόνο.

Ο ίδιος τονίζει πως για πρώτη φορά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης έθεσε ως κεντρικό ζητούμενο της πολιτικής της την αναβάθμιση των συνθηκών που χαρακτηρίζουν τα νησιά.

«Δημιουργήθηκε θεματικό υφυπουργείο, με επίμονες και συνδυασμένες προσπάθειες τα ζητήματα της νησιωτικότητας κέρδισαν έδαφος στην ευρωπαϊκή ατζέντα, υπό την επίβλεψη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν συνέργειες φορέων κι ολοκληρώθηκαν θεματικές μελέτες στοχοθεσίας, υπήρξε αδιάλειπτη συνεργασία των υπουργείων μεταξύ τους με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά και ειδικών προβλημάτων των νησιών, οι νησιώτες αποτέλεσαν μέρος του πληθυσμού εκείνου που μετά από πολλά χρόνια βαθιάς κρίσης ωφελήθηκαν από την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, πρωθυπουργός της χώρας για πρώτη φορά επισκέφθηκε νησιά της άγονης γραμμής και διεμήνυσε ότι κανένας νησιώτης δεν πρέπει πια να νιώθει μόνος», υπογραμμίζει ο κ. Σαντορινιός.

Ολιστική προσέγγιση, εξάλειψη ανισοτήτων

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός σημειώνει πως στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης των αναγκών των νησιών, οι προσπάθειες είχαν ως κύριο στόχο την ισότιμη αντιμετώπισή τους και την εξάλειψη των όποιων ανισοτήτων υπάρχουν σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα- ανισότητες που αποτέλεσαν το μόνο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνταν, επί δεκαετίες, να αναπτυχθούν τα νησιά μας.

«Θεσμικές και ad hoc παρεμβάσεις μας επέφεραν θετικές αλλαγές στην ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών, στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού που στελεχώνει τα νησιωτικά σχολεία, στην πρόσβαση των νησιωτών πολιτών στις νέες τεχνολογίες και στην ψηφιακή ενημέρωση.

Ολοκληρώσαμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το στόχο που είχαμε υποσχεθεί στους νησιώτες για αναβάθμιση των υποδομών των νησιών, μέσω τοποθέτησης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, επιχορήγησης κομβικών έργων, δημιουργίας ενός πλαισίου τεχνικής κι επιστημονικής υποστήριξης για υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ξεκινήσαμε την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού χάρτη, εξομαλύναμε την πρόσβαση στα νησιά, προχωρήσαμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει την ακτοπλοΐα της χώρας και θέσαμε βάσεις στο όραμα για τις συνδυασμένες μεταφορές».

Ο κ. Σαντορινιός εκτιμά, όπως διαφάνηκε κι από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2018, πως η νησιωτική πολιτική θα είναι στους κεντρικούς τίτλους κι αυτού του έτους.

«Η ανακοίνωση από τον Αλέξη Τσίπρα της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου για τις μετακινήσεις επιβατών, τη μεταφορά προϊόντων με την ταυτόχρονη επιδότηση καυσίμων- χρόνιων αιτημάτων των νησιών μας-, αποτέλεσαν προωθητικές ενέργειες που αναβάθμισαν την έννοια της άσκησης νησιωτικών πολιτικών», προσθέτει ο υφυπουργός Ναυτιλίας στο www.politik.gr.

 

 

Loading