Το 68% λέει «όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία

Ηχηρό «όχι» στην προωθούμενη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αποτυπώνει η έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για το «Πρώτο ΘΕΜΑ». 

Σχεδόν επτά στους 10 Ελληνες (68%) απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» έναντι μόλις του 23,6% που απαντούν καταφατικά. Εντυπωσιακό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η ισχυρή απορριπτική τάση διατρέχει οριζόντια ολόκληρο το εκλογικό σώμα.

“Όχι” και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Το «όχι» υπερέχει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Από αυτούς μόνο ένας στους τέσσερις επιλέγει τον συμβιβασμό (25,2%). Αντιθέτως, το 63,8% όσων ψήφισαν το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2015 ζητούν να απορριφθεί συμφωνία με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία». Το ίδιο απαιτεί και το 67% όσων ψήφισαν ΝΔ, στις τάξεις της οποίας οι θιασώτες του συμβιβασμού περιορίζονται στο 21,4%. Οι πλέον απορριπτικοί, πάντως, είναι οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων που λένε «όχι» σε ποσοστό 69,9%.

Μαχητικότεροι και λιγότερο συμβιβαστικοί στις απόψεις τους αναδεικνύονται είναι οι γυναίκες, οι σχετικά νεότεροι και οι Βορειοελλαδίτες. Το «όχι» επιλέγει το 71,3% των γυναικών, ενώ στους άνδρες απορρίπτουν τη λύση σε ποσοστό 64,9%. Σε σχέση με την ηλικιακή διάρθρωση συνεπέστεροι… «Μακεδονομάχοι» αποδεικνύονται οι πολίτες της μέσης ηλικίας (35-54 ετών) με ποσοστό 73,7% και ακολουθούν οι νεότεροι (18-34) με ποσοστό 70,8%, ενώ κάπως διαλλακτικότεροι εμφανίζονται οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 55), που λένε «όχι» σε ποσοστό 62,2%.
Μικρές αλλά αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις καταγράφονται και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας των ερωτωμένων. Δεν προκαλεί μάλλον εντύπωση ότι στη Μακεδονία και τη Θράκη το «όχι» φτάνει στο 73,3%, ενώ στην Αττική βρίσκεται στο 62,5%.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Loading