Μπακογιάννη: Αντιπαράθεση με Κοτζιά, αιχμές για Σαμαρά

Επίθεση κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ μετά τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για την ονομασία της δεύτερης.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία, την οποία η χώρα μας θα μπορούσε να είχε υπογράψει εδώ και 10 χρόνια αν είχε κάνει τις παραχωρήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην πανηγυρίζετε για μια κακή συμφωνία. Παρουσιάζεται τα εύκολα – δύσκολα. Αν είχαμε κάνει εμείς αυτές τις παραχωρήσεις και τις εκπτώσεις θα είχαμε συμφωνία εδώ και 10 χρόνια και τζάμπα, χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες» τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και σχετικά με τον Πάνο Καμμένο πρόσθεσε: «Ποτέ καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να δώσει τη γλώσσα και την ιθαγένεια στην άλλη πλευρά, κάτι που ήταν μόνιμο αίτημα των Σκοπίων. Κύριοι των ΑΝΕΛ διαλέξτε: πολιτική πόρνη του κ. Τσίπρα όπως έλεγε ο κ. Καμμένος στο παρελθόν ή ξεπούλημα της Μακεδονίας όπως έλεγε και πάλι ο κ. Καμμένος παλιότερα;».

Και πρόσθεσε πως «αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ή μετά από δύο χρόνια ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Να καταθέσει ότι έγγραφα έχει ο Κοτζιάς»

Στο μεταξύ σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση της Ντ. Μπακογιάννη με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ν. Κοτζιά τον οποίο και κάλεσε να παρουσιάσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που έχει. «Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που δέχτηκε ανταλλάγματα. Είναι θλιβερό να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών. Τον προκαλώ να τα καταθέσει όλα στα πρακτικά της Βουλής. Και αφού θα καταθέσει τα άλλα, ας καταθέσει και τα δικά του, αυτά του τελευταίου χρόνου για να φτάσει σε αυτή τη συμφωνία».

Κατακεραύνωσε και Σαμαρά για το 1990

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν δίστασε να επιτεθεί εμμέσως και στον πρώην πρωθυπουργός, Αντώνη Σαμαρά για την στάση που κράτησε το 1990, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και πατριδοκαπηλία την στιγμή που ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός προσπαθούσε να δώσει λύση.

«Υπάρχουν στιγμές που κανείς δεν δικαιούται να μείνει σιωπηλός, δεν συνομιλούμε με το εκλογικό ακροατήριο αλλά με τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Σήμερα θα μιλήσω όχι μόνο ως ένας άνθρωπος που έζησε το Σκοπιανό από την πρώτη ώρα, αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που σχεδίασε και υλοποίησε τη στρατηγική του Βουκουρεστίου. Οφείλουμε στον λαό την αλήθεια. Από το τέλος του ψυχρού πολέμου, 30 χρόνια τώρα το Σκοπιανό έχει στιγματίσει τη διεθνή παρουσία της χώρας. Όσο προσεγγίζαμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, όχι μόνο μπορούσαμε αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να βρεθεί λύση.  Όμως  τότε μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού, της πατριδοκαπηλίας, και κέρδισε ο λαϊκισμός, κέρδισε η πατριδοκαπηλία», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Εγώ και ο Καραμανλής πληρώσαμε το Βουκουρέστι

Σ’ ότι αφορά το βέτο που άσκησε η ελληνική κυβέρνηση στο Βουκουρέστι, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και η ίδια προσωπικά πλήρωσε πολιτικό κόστος.

«Δεν είχα καμιά αμφιβολία για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος που τελικά κατεβλήθη. Ήταν πολύ δύσκολες οι συζητήσεις εκείνη την εποχή και πολιτικά και προσωπικά στοχοποιήθηκα και δέχθηκα μεγάλες επιθέσεις από τη διεθνή κοινότητα. Και ότι μπορούσε να επηρεάσει τότε την κυβέρνηση Καραμανλή είχε γίνει. Όμως επιμείναμε με αφοσίωση και πίστη στην πατρίδα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά από αυτή την τοποθέτηση ξεκίνησε μια σφοδρή αντιπαράθεση με τον Νίκο Κοτζιά, τις σπουδές του αλλά και τις σχέσεις που είχε με τον ηγέτη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, Έρικ Χόνεκερ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας επανέλαβε τις ύβρεις «για τις οποίες το περιοδικό που συνδέεται με την κ. Μπακογιάννη έχει καταδικαστεί και πρωτόδικα και στο εφετείο τελεσίδικα. Οπότε είτε να τις πάρει πίσω, είτε να κάνει άρση της ασυλίας της».΄

Η απάντηση της Ντ. Μπακογιάννη στις αιτιάσεις Κοτζιά ήταν άμεση τονίζοντας: «Να τα βάλουμε όλα κάτω, τα άρθρα σας κλπ. Κάντε μου μήνυση και να αρθεί η ασυλία μου. Έχει αποδειχθεί ότι δεν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη και αυτό το φάγατε. Κάντε μου μήνυση και εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από την ασυλία μου».

https://www.youtube.com/watch?v=Fz2rlJfndwQ

Loading