Μητσοτάκης: «Όλα στο φως με κανόνες και χωρίς στοχοποίηση»

Την ευκαιρία να συζητήσει με τους ελεύθερος επαγγελματίες της Χαλκίδας, είχε χθες (12/2), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποιεί στο νομό Ευβοίας.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε τόσο στις πρόσφατες δηλώσεις του Τόμας Βίζερ για την ζημίωση του Ελληνικού Κράτους κατά 200 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και για την πολύκροτη υπόθεση Novartis.

Επίσης, απάντησε στις ερωτήσεις των επαγγελματιών για θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, το τραπεζικού ανταγωνισμού καθώς επίσης και για την θέση της γυναίκας στις επιχειρήσεις.

«Η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, θέλει να γυρίσει τη χώρα στο παρελθόν, να διχάσει, να τη βυθίσει σε ένα βούρκο σκανδαλολογίας. Ίσως επειδή ο ίδιος δεν αισθάνεται αρκετά σίγουρος να υπερασπιστεί τα «επιτεύγματά» του στην πορεία της οικονομίας. Υπάρχει εξάλλου μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση από τον κ. Βίζερ, απερχόμενο επικεφαλής του EuroWorking Group, ο οποίος εκτίμησε ότι το κόστος του πρώτου εξαμήνου της περιόδου Βαρουφάκη – Τσίπρα είναι στα 200 δισ.» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σχετικά με τη Novartis πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια να κυληθεί όλη η πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε ένα βούρκο, μέσα σε μια λάσπη με εκατέρωθεν κατηγορίες, είναι προφανές ότι θα απαντηθεί θεσμικά από εμάς και θα απαντηθεί στη Βουλή. Σ’ αυτή τη διαδικασία να βγούνε και οι κουκούλες, να προσέλθουν όλοι όσοι έχουν να καταθέσουν κάτι και να μπορέσουν οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους»

Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτή λοιπόν, είναι η μια πραγματικότητα, αυτή που δυστυχώς σήμερα μονοπώλησε τα δελτία ειδήσεων. Είχα την ευκαιρία να τα παρακολουθήσω για λίγο και είναι σχεδόν μονοθεματικά: Novartis, Novartis, Novartis. Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα την οποία συνάντησα σήμερα.

Επιτυχημένοι συμπολίτες μας  αγωνιούν για το αύριο. Επιχειρηματίες οι οποίοι στενάζουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και της υπερβολικής γραφειοκρατίας που δεν τους επιτρέπει να εκφράσουν ελεύθερα την δική τους επιχειρηματική δημιουργικότητα. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι και για την υπόθεση της Novartis είμαστε πολύ σαφείς. Όλα στο φως, αλλά με κανόνες και χωρίς στοχοποίηση».

Επίσης όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως…«όσο τοξικό και αν είναι το κλίμα, καθώς πηγαίνουμε προς τις επόμενες εκλογές, εγώ θα επιδιώκω πάντα να μιλάω για το μέλλον.

Όλοι και όλες αισθανόμαστε ότι πραγματικά αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα. Αξίζουμε μια κυβέρνηση, που θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο ουσιαστική, λιγότερο εμπαθής. Που θα στέκεται πάνω στα πραγματικά προβλήματα και που δεν θα ασχολείται μόνο με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την επιχειρηματικότητα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε από ελεύθερους επαγγελματίες για ζητήματα σχετικά με το φορολογικό και το θεσμικό πλαίσιο, τη δημόσια διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Αναφερόμενος στα βασικά σημεία του σχεδίου του για την επιχειρηματικότητα, έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:

  • Πρώτον, στη μείωση φόρων και εισφορών, ώστε να μη δουλεύει για το Κράτος ο επιχειρηματίας και να υπάρχει πραγματικό κίνητρο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αλλά και για κίνητρα για επενδύσεις μέσω της φορολογίας, ιδίως για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη κέρδη.
  • Δεύτερον, στη μείωση της γραφειοκρατίας. Έδωσε έμφαση στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, αλλά και σε στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου. Ανέφερε ως τέτοιο παράδειγμα το παρωχημένο νομικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο της μικροζυθοποιίας, το οποίο είναι ως έχει από το 1922.
  • Τρίτον, στη βελτίωση της ρευστότητας. Με επιτάχυνση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και έμφαση στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ξανά την υγιή επιχειρηματικότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, έδωσε έμφαση στο ζήτημα του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. “Χρειάζεται, περισσότερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι δεν αντέχει πολλές τράπεζες η Ελλάδα. Υπό την κατάλληλη εποπτεία ο ανταγωνισμός στις τράπεζες θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη αγορά ακόμα δεν είναι αρκετά απελευθερωμένη” τόνισε.

Ενώ στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις,

  • Τοποθετήθηκε υπέρ της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όμως αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση των τραπεζικών χρεώσεων/προμηθειών σε αυτές.
  • Κατήγγειλε την πελατειακή πρακτική αναδιανομής που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση, με τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων μέσω άγριας υπερφορολόγησης. Τόνισε ότι πραγματική κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Επεσήμανε, ειδικά για τον κλάδο του Τουρισμού, ότι τα τελευταία λίγα χρόνια βιώνει μια πολύ ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, και είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν τώρα επενδύσεις. Υπενθύμισε, δε, τη δέσμευσή του για κατάργηση του τέλους διαμονής.

Τέλος, σε ερώτηση για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις και την πολιτική, αναγνώρισε ότι υπάρχει «γυάλινη οροφή» που δεν επιτρέπει σε πολλές γυναίκες να γίνουν ανώτατα στελέχη. Δήλωσε ότι για να σπάσει αυτή η γυάλινη οροφή, χρειάζονται συνειδητές επιλογές και ότι ο ίδιος θέλει να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες γυναίκες να εκλεγούν στη Βουλή και να συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και στην ανώτατη διοίκηση.

Loading