Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το καλοκαίρι»

«Φρένο» στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και στις ελληνικές προσδοκίες βάζει η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο.

«Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Μπορώ να καταλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέλει να το πανηγυρίσει αυτό ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα συνεχίσει να είναι υπό επιτήρηση. Θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τους συμφωνημένους κανόνες», επισήμανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με δηλώσεις της στη γερμανική Süddeutsche Zeitung.

«Υπάρχει έννομο συμφέρον»

«Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν έννομο και δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί», εξήγησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Όλα πιο δύσκολα στην Ελλάδα»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος επισημαίνει στην κ. Λαγκάρντ, ότι κάποιοι στην Ευρώπη έχουν επικρίνει τη συνεργασία τους με το ΔΝΤ και εκείνη απάντησε με αιχμές κατά της Ελλάδας.

«Δεν θα το έλεγα αυτό. Έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο. Στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά όλα είναι πιο δύσκολα εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το σενάριο δημιουργίας «ευρωπαϊκού ΔΝΤ»

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού ΔΝΤ» από την Ευρώπη, η κ. Λαγκάρντ απάντησε «Γιατί όχι;» και εξήγησε: «Η κρίση στην ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα».

Τα νέα δεδομένα στη Γερμανία

Ασφαλώς, μεγάλο μέρος στη συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα είχε ως θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού και τις προκλήσεις που αυτή έχει να αντιμετωπίσει.

«Χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, για παράδειγμα στον τομέα των υποδομών. Με αυτό δεν εννοώ μόνο περισσότερες γέφυρες, δρόμους ή ψηφιακά δίκτυα, αλλά και επενδύσεις στην εκπαίδευση και στη νεολαία», σχολίασε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, τόνισε πως οι γυναίκες πρέπει να μπουν πιο μαζικά στην αγορά εργασίας “προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες από ποτέ εργάζονται στη Γερμανία, οι περισσότερες είναι μερικής απασχόλησης και με χαμηλότερους μισθούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει”.

Μάλιστα, εξήγησε ότι για την ίδια δεν αποτέλεσε έκπληξη η υποψηφιότητα της Αντρέα Νάλες για την προεδρία του SPD. “Είναι πάντα πεποίθησή μου, ότι οι γυναίκες καλούνται σε δύσκολες στιγμές, και αν το SPD ορίσει τελικά μια γυναίκα ως πρόεδρό του, είναι επειδή χρειάζεται νέα ενέργεια και πρέπει να ξαναγίνει δυνατό”, εξήγησε.

Η… μεταγραφή στην Ευρώπη

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, πάντως, τόνισε ότι επί του παρόντος η ίδια δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει μια κορυφαία θέση στην Ευρώπη. “Έχω συμφωνία με το ΔΝΤ”, τόνισε με νόημα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι στη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση, η Ευρώπη έχει “εξαιρετική ευθύνη για τον υπόλοιπο κόσμο και εάν το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνουμε”.

Loading