Κύκλοι Κοτζιά στο «p»: «Αποκλείστηκε μόνο ένα όνομα»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Να είμαστε πιο προσεκτικοί με όσα δηλώνει ο Πάνος Καμμένος και να εστιάζουμε στις λεπτομέρειές τους καλούν το www.politik.gr καλοπροαίρετα πηγές πολύ κοντά στον Νίκο Κοτζιά, οι οποίες επικεντρώνονται στο «δεν θα δεχθούμε καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία”», του υπουργού Άμυνας.

Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ενδεχομένως να αναζητά ένα παράθυρο διαφυγής κι αυτό θα μπορούσε να του δοθεί με μια αμετάφραστη από τα σλαβικά ονομασία.

Γι’ αυτό και η κεντρική γραμμή αντιμετώπισης του κ. Καμμένου από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μην τον πιέζουμε για να αποφευχθεί κάποιο αχρείαστο ατύχημα».

Διαψεύδουν για το “Gorna Makedonija”

Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει στο «Gorna Makedonija» («Άνω Μακεδονία»), αναφέροντάς μας πως το μόνο όνομα που έχει αποκλειστεί είναι το «Makedonija- Skopje»- σημειωτέον, είναι αυτό στο οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σημίτη- και κανένα άλλο.

«Αυτές τις ημέρες ανακυκλώνονται ονόματα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Νίμιτς, αλλά τίποτα δεν ισχύει πριν κάνει σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Κοτζιάς», μας λένε άνθρωποι του υπουργού Εξωτερικών και μας πληροφορούν πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δεν πρόκειται να ενημερώσει τη σκοπιανή πολιτική ηγεσία στις επαφές που θα έχει μαζί της σήμερα Πέμπτη για το Σύμφωνο που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά και το οποίο μάλλον θα γνωστοποιηθεί στους βόρειους γείτονες την άλλη εβδομάδα από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αυτό, μάλιστα, μπορεί να συμπέσει με την ανακοίνωση συμφωνίας με την Αλβανία.

Οι ίδιες πηγές, επίσης, μας τονίζουν πως στόχος είναι μια συνολική λύση στα Βαλκάνια προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία τουρκικού τόξου στην περιοχή.

«Δεν μας πιέζουν ούτε ο αμερικανικός ούτε ο γερμανικός ούτε ο ρωσικός παράγοντας, αλλά θέλουμε λύση άμεσα γιατί η Τουρκία έχει ήδη πατήσει το πόδι της και με στρατιωτικές βάσεις σε Βοσνία, Αλβανία- βάση, μάλιστα, στον Αυλώνα, που είχε φτιάξει ο ελληνικός στρατός!-, Κόσοβο και ΠΓΔΜ (υπάρχει και τουρκική μειονότητα), ενώ έχει προσεγγίσει και τη Σερβία.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντική η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Loading