Δείπνο Σαμαρά-Μητσοτάκη με… μενού τον Τσίπρα

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Πολιτικές φωτιές ανάβει στη Νέα Δημοκρατία το σημερινό γεύμα στην Καλαμάτα που αναμένεται να παραθέσει ο Αντώνης Σαμαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.

Αυτό το ιδιαίτερο τετ-α-τετ, μιας και δεν είναι συνηθισμένη εικόνα ένας Μητσοτάκης και ένας Σαμαράς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να σχολιάζουν… φιλικά τις πολιτικές εξελίξεις, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων και  θα φουντώσει τις παρασκηνιακές ζυμώσεις.

Ήδη από τα δυο επιτελεία διαρρέεται ότι το πολιτικό… μενού θα περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα και το Σκοπιανό, δεδομένου ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγα μόνο 24ωρα πριν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στην Αθήνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ρίχνουν γέφυρες μεταξύ τους

Σε συμβολικό επίπεδο αυτή η συνάντηση στέλνει και ένα σαφές μήνυμα ότι οι σχέσεις των δυο ανδρών δεν είναι καθόλου τυπικές -έως ψυχρές- όπως γράφεται κατά καιρούς στον Τύπο. «Ο Αντώνης Σαμαράς δεν διεκδικεί ρόλο σκιώδη αρχηγού και κάθε τι αρνητικό που γράφεται για τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι fake news» υποστηρίζουν πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, αμφότεροι αναμένουν με ενδιαφέρον τη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, έχουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί πραγματικά να λύσει το Σκοπιανό, καθώς πιστεύουν ακράδαντα ότι βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν να μεταφέρει το πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σπέρνοντας κενά δαιμόνια. Τους επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα διάφορα τρολ της Κουμουνδούρου που άρχισαν να γράφουν ακόμη και για διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το Σκοπιανό.

Σε κάθε περίπτωση  πρώην και  νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας συμφωνούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στο μείζον εθνικό θέμα. Να μην υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει και να μην συναινέσει στο ξεπούλημα του όρου «Μακεδονία». Κάτι άλλωστε που κατέστησε σαφές και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

Σε εκλογική ετοιμότητα ο κομματικός μηχανισμός

Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει η συγκυβέρνηση. Με τους ΑΝΕΛ να καθορίζουν την ατζέντα και το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί αμήχανα, ο κομματικός μηχανισμός της Πειραιώς έχει τεθεί σε εκλογικό συναγερμό. Έτσι και αλλιώς θεωρούν ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά. Άλλο όμως είναι οι κάλπες να στηθούν το φθινόπωρο, όπως αναμένουν και άλλο την άνοιξη, εάν το επισπεύσουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το βλέμμα του και στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζοντας πως στο παρασκήνιο κινούνται δυνάμεις που απεργάζονται σχέδιο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα με έντονα πατριωτικά χαρακτηριστικά.

Περιοδεία σε Ηλεία και Μεσσηνία

Κατά τα λοιπά, σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα περιοδεύσει στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας. Σήμερα θα επισκεφθεί στον νομό Ηλείας, τη Βάρδα, τα Λεχαινά, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, την Αμαλιάδα και τη Ζαχάρω, ενώ στις 19:00 θα μιλήσει στον Πύργο, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Την επόμενη  ημέρα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στην Καλαμάτα, όπου θα παραστεί στη θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό και καθεδρικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού.

 

Loading