«Κωλοτούμπα για καθαρή έξοδο; Μα, τι λέτε»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων υπουργών το τελευταίο χρονικό διάστημα η καθαρή έξοδος έχει μετατραπεί σε αυτοδύναμη ή δίχως το ουσιαστικό να συνοδεύεται καν από επίθετο!

«Είναι τυχαίο;», ρωτήσαμε συνεργάτες του πρωθυπουργού για να λάβουμε την απάντηση πως αυτή η παρατήρηση είναι δημοσιογραφικό εφεύρημα και τίποτα παραπάνω και πως δεν έχουν κάνει καμιά «κωλοτούμπα», υπενθυμίζοντας και πρόσφατες δηλώσεις Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ που μιλούσαν για καθαρή έξοδο.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως στόχος παραμένει η δυνατότητα της χώρας να έχει αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, δίχως δηλαδή την ανάγκη υποστήριξης από τον επίσημο τομέα με δανεισμό, καθώς και να μην υπάρχουν νέα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα, όπως τα εννοούν οι δανειστές, μετά από τον Αύγουστο.

Στην κυβέρνηση στηρίζουν την αισιοδοξία τους, παρά τις άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ κυρίως, στη σημαντική πτώση των επιτοκίων δανεισμού- ήδη το δεκαετές ομόλογο κινείται κάτω από το 4%, ενώ το spread έχει επανέλθει σε επίπεδα προ δεκαετίας και βάλε δίχως μάλιστα να έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αυτή η τάση, εκτιμούν, θα συνεχιστεί όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τη μετά μνημονίων εποχή και την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ σημειώνουν με νόημα πως έτσι κι αλλιώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν είναι μεγάλες για το 2019 και το 2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα είναι αξιόπιστη και γι’ αυτό προβλέπουν πως όταν το δεκαετές ομόλογο «ωριμάσει» θα είναι σε θέση είτε να το αναχρηματοδοτήσει είτε να το αποπληρώσει.

Στο ίδιο πλαίσιο απορρίπτουν τη συλλογιστική πως πέφτουν τα επιτόκια γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην ασφάλεια του προγράμματος, τονίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλα τα μνημονιακά χρόνια, μόνο που συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Loading