Κοτζιάς: «Λύση του Σκοπιανού ως τον Ιούνιο»

Λύση του Σκοπιανού έως τον Ιούνιο προανήγγειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση των δυο πολιτικών περιστράφηκε γύρω από τις διεργασίες στη γειτονική χώρα, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο νέας συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Η Αθήνα ανοίγει την πόρτα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Η εκτίμηση του Νίκου Κοτζιά ότι το Σκοπιανό θα λυθεί έως τον Ιούνιο μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και εκείνον τον μήνα είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα των Σκοπίων για ένταξη στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Σε συνέντευξή του πάντως στο πρακτορείο Reuters, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχει έτοιμο ένα προσχέδιο συμβιβασμού.  «Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με την πΓΔΜ για το όνομα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας δια της πλαγίας την ελληνική στρατηγική.

Και για να το κάνει πιο σαφές υπενθύμισε οτι: «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα»

Σίγουρος για λύση μέχρι τον Ιούνιο

Ακόμα και όταν ρωτήθηκε για το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν λήξει μέχρι τον Ιούνιο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός επιμένοντας ότι το ζήτημα: «Θα έχει διευθετηθεί».

Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης».

Loading