Θαυμασμός (και) Ευρωπαίων για τις δύο κυρίες!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Θαυμασμός (και) Ευρωπαίων για τις δυο κυρίες! Με τα θερμότερα λόγια, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το www.politik.gr, μιλούν για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι στενοί του συνεργάτες, αλλά κι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες!

Τα εύσημα πηγαίνουν κατά βάση στις δύο κυρίες του υπουργείου, την Έφη Αχτσιόγλου και την Θεανώ Φωτίου.

Για την μεν πρώτη σχολιάζεται ευμενώς πως παρά τη μικρή της πολιτική εμπειρία έχει κατορθώσει να διαχειριστεί δύσκολα ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία θεωρούνται «καυτές πατάτες» και τα οποία προκάτοχοί της δεν τολμούσαν καν να αγγίξουν.

Όσον αφορά την κυρία Φωτίου, οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι μολονότι το κρατικό ταμείο δεν είναι γεμάτο, εν τούτοις έχει κατορθώσει να στήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους το οποίο όσο η οικονομία θα βελτιώνεται θα μετατρέπεται σε ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους σε πιο δίκαια θεμέλια.

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η νέα μείωση στις συντάξεις που προβλέπεται για το 2019 και η οποία αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ θα εξισορροπηθεί από την αντίστοιχη αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Ναι μεν παραδέχονται ότι έχουν απομείνει ακόμα μνημονιακές εκκρεμότητες οι οποίες δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι- για παράδειγμα, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη-, ωστόσο τονίζουν πως και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους Κοινοτικοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, τους έχουν διαβεβαιώσει ότι το «έξω από τα μνημόνια σημαίνει έξω κι από την επιτροπεία».

Αν σε αυτό συμπεριληφθεί η σίγουρη πλέον αναδιάρθρωση του χρέους με ευνοϊκούς όρους, όπως η σύνδεσή του με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε υποστηρίζουν πως θα έχουν στη διάθεσή τους τον καθαρό διάδρομο που χρειάζονται για να ξεδιπλώσουν πτυχές της δικής τους πολιτικής που δεν μπόρεσαν για αντικειμενικούς λόγους να υλοποιήσουν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Loading