Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ κρίνει πολλά

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όπως πληροφορούμαστε, η προετοιμασία από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Δραγασάκη αντιστοίχως, του μεταμνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματος. Η δε εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ αναμένεται να κρίνει πολλά.

Ο προγραμματισμός προβλέπει η πρώτη φάση της επίπονης εργασίας να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές επαφές με τους εταίρους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ενημέρωση από την ελληνική πλευρά πάνω στις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Βασικός στόχος είναι η πρώτη παρουσίαση του σχεδίου, έστω και δίχως να έχει λάβει την τελική του μορφή, να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Τετάρτη του Πάσχα, 11 Απριλίου.

Εαρινή σύνοδος και προετοιμασία για το Eurogroup

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα γίνει, άλλωστε, η προετοιμασία του Eurogroup της 27ης Απριλίου, προκειμένου να ενημερωθούν τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία του ελληνικού ζητήματος και να έχουν στα χέρια τους το ελληνικό σχέδιο.

Ακόμα σημαντικότερο, ωστόσο, από το Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου θεωρείται το ραντεβού λίγες ημέρες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 20- 22 Απριλίου, το οποίο θα έχουν η ελληνική πλευρά με τους κορυφαίους των Θεσμών στο πλαίσιο της καθιερωμένης εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Εαρινή σύνοδος και επαφές

Σε αυτή τη σύνοδο αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες επαφές προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση και με την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο, την τελική στάση την οποία θα επιλέξει το ΔΝΤ, καθώς και τη μορφή την οποία θα έχει η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστό ότι δεν επιθυμεί την προληπτική πιστοληπτική γραμμή, όμως τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συναινέσουν σε κάτι τέτοιο οι πιστωτές μας.

Loading