Κεμέροβο: Πως ένα παιδικό πάρτι μετατράπηκε σε εφιάλτη! (vd)

Η πόλη του Κεμέροβο της Σιβηρίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο η οποία και προκάλεσε τον θάνατο 64 ανθρώπων.

Οι επιζώντες της τραγωδίας μίλησαν με τους Ρώσους δημοσιογράφους του BBC, Σεργκέι Γκοριάσκο και Ελιζαβέτα Φωκτ.

Η 8χρονη Νταρίνα, διασκέδαζε σε ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων στον παιδότοπο Winter Cherry όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

«Είδαμε την πυρκαγιά και μας είπαν ότι έπρεπε να φύγουμε» θυμάται η Νταρίνα εξηγώντας ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στην αίθουσα όπου υπήρχε ένα τραμπολίνο στον τέταρτο όροφο. «Δύο αγόρια πήδηξαν από εκεί στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν» είπε.

Πολλοί γονείς άφηναν τα παιδιά τους στον τέταρτο και κατέβαιναν στον δεύτερο για καφέ

Η μητέρα της Ιρίνα, την πήγαινε συχνά στο εμπορικό κέντρο. Την Κυριακή, άφησε την Νταρίνα στο πάρτι του τετάρτου ορόφου και κατέβηκε στον δεύτερο για να κάνει κάποια ψώνια.

Ήταν μια συνηθισμένη κίνηση από τους γονείς αυτή. Ενώ τα παιδιά έπαιζαν στο τραμπολίνο ή παρακολουθούσαν μια ταινία στον κινηματογράφο, οι γονείς πήγαιναν στις καφετέριες που υπήρχαν στον κάτω όροφο ή έπαιζαν μπόουλινγκ.

Η Κυριακή ωστόσο είναι αργία και πολλά παιδιά έπαιζαν επάνω την κρίσιμη στιγμή, χωρίς να υπάρχουν ενήλικες για να τους βοηθήσουν.

Η Ιρίνα είπε ότι στον δεύτερο όροφο, οι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν «φωτιά!». «Προσπάθησαν να κατευθυνθώ προς τα εκεί, αλλά ο διάδρομος είχε μπλοκαριστεί καθώς υπήρχαν πολλοί άνθρωποι» τόνισε.

Οι γονείς του κοριτσιού που είχε γενέθλια κατάφεραν να διασώσουν την ίδια και τους φίλους της. Η Νταρίνα ξαναβρήκε τη μητέρα της στον πρώτο όροφο και φοβόταν γιατί είχε αφήσει πίσω της την φίλη της, Σόνια. Ευτυχώς όμως και η Σόνια επέζησε επίσης.

Η Γέλενα και 10χρονος Γκρέγκορ

Μια άλλη συχνή επισκέπτρια του εμπορικού ήταν η Γέλενα, που ήταν εκεί και την Κυριακή με τον 10χρονο γιο της Γκρέγκορ.

Ήταν από τους πρώτους που απομακρύνθηκαν από την φωτιά. Η Γέλενα είπε ότι τον άκουσε να φωνάζει ότι δεν ακούγεται συναγερμός πυρκαγιάς. Κάτι που κατήγγειλαν και άλλοι επιζώντες.

Ένας από τους συναδέλφους της Γέλενα, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του στην καταστροφή.

Απενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρκαγιάς

Σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή της Ρωσίας που ερευνά την υπόθεση, ένας τεχνικός πυρασφάλειας είχε απενεργοποιήσει τον συναγερμό.

Πολύ αργότερα, αφότου πια η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να σβήνουν φλόγες, ενώ οι ντόπιοι πολίτες εναπόθεσαν στο σημείο, λουλούδια, παιχνίδια και μπαλόνια σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο που δημιουργήθηκε κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Εκατοντάδες πενθούντες παραμένουν στο σημείο, αλλά ο τόπος είναι σιωπηλός. Ο δρόμος που οδηγεί στο κτίριο είναι κλειστός. Μεγάλο μέρος της πρόσοψης φαίνεται αλώβητο, αλλά υπάρχει μια έντονη μυρωδιά καύσης.

Πολλά παιδιά επισκέπτονται το πρόχειρο μνημείο για να αφήσουν λουλούδια μαζί με τους γονείς τους. Κάποιοι έχασαν φίλους όταν η φωτιά ξέσπασε στον κινηματογράφο. «Εκεί όλες οι πόρτες ήταν μπλοκαρισμένες. Κάηκαν όλοι» είπε ένα μικρό παιδί στη μητέρα του.

Μεταξύ του πλήθους ακούστηκαν και κατηγορίες για έλλειψη ασφάλειας στο κτίριο, τονίζοντας ότι οι διευθυντές του εμπορικού κέντρο, δεν είχαν επενδύσει σε εξοπλισμό. Άλλοι πάλι κατηγορούσαν τους τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν πραγματοποιούσαν τακτικές έρευνες για περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Πηγή: BBC

Loading