ΕΝΚΛΩ: Φιάσκο άλλο ένα success story της κυβέρνησης

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου

Να «ανάψουν» τα φουγάρα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.) περιμένουν ακόμη κυβέρνηση, επενδυτής αλλά και οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίσημη κατάθεση πρότασης στο πτωχευτικό δικαστήριο για εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ από fund ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Λουξεμβούργο, ένα ακόμη κυβερνητικό success story το οποίο τελικά δεν ευοδώθηκε, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Το ιστορικό της πρότασης εξαγοράς

Τον Μάιο του 2017 κατατέθηκε στο πτωχευτικό δικαστήριο επίσημη πρόταση εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΚΛΩ. Ως επενδυτής εμφανιζόταν το fund Aiglon SLP με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ελληνικών συμφερόντων. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης ήταν να επαναλειτουργήσουν τρεις εργοστασιακές μονάδες σε Μαρώνεια (Κομοτηνή), Κομοτηνή και Στενήμαχο (Νάουσα). Δύο μήνες πριν είχε ολοκληρωθεί και η τελευταία αυτοψία εκπροσώπων του fund στις εγκαταστάσεις της ΕΝΚΛΩ με τους εκπροσώπους του υποψήφιου επενδυτή να εμφανίζονται ικανοποιημένοι και να δηλώνουν έτοιμοι να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο και επίσημη επενδυτική πρόταση για την εταιρεία- η οποία από το 2012 βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης.

Η επενδυτική πρόταση και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Η επενδυτική πρόταση προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι αρχικά θα απασχολούνταν στην εταιρεία 400 εργαζόμενοι οι οποίοι μετά την πρώτη πενταετία θα αυξάνονταν σε 700, με μισθούς που θα ξεκινούσαν από 751 ευρώ.

Η ιδιοκτησία της νέας εταιρείας θα μοιραζόταν κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους. Η κατάθεση επίσημης πρότασης από το fund προκάλεσε ικανοποίηση στην κυβέρνηση. Άλλωστε η περίπτωση του υποψήφιου επενδυτή είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση καθόλη την χρονική περίοδο που προηγήθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της συγκεκριμένης περιόδου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν ενήμερος για την επαναλειτουργία της ΕΝ.ΚΛΩ, ενώ υπήρξε συνεργασία παραγωγικών υπουργών, επενδυτών, εργαζομένων και φορέων. Κυβερνητικοί βουλευτές μάλιστα πανηγύριζαν για τη συγκεκριμένη  ενώ το όλο σχέδιο αποτέλεσε στοίχημα για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Και νομοθετική ρύθμιση για την ΕΝΚΛΩ

Ενδεικτική της κυβερνητικής στήριξης στο σχέδιο επαναλειτουργία της ΕΝ.ΚΛΩ μέσω του fund Aiglon Slp ήταν και νομοθετική ρύθμιση η οποία είχε ψηφιστεί λίγους μήνες πριν. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 84 του πτωχευτικού κώδικα προστέθηκε η παράγραφος 5 με την οποία δινόταν η δυνατότητα να συγκληθεί η γενική συνέλευση των πιστωτών της εταιρείας προκειμένου να εξεταστεί ενδεχόμενη επενδυτική πρόταση.

Η παράγραφος 5

«5. Αν ληφθεί απόφαση από την ανωτέρω πλειοψηφία για ρευστοποίηση των κατ’ ιδίαν στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας χωριστά, είναι δυνατόν, με αίτημα του συνδίκου ή πιστωτών που εκπροσωπούν το 20% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη, να ζητηθεί από το δικαστήριο η άδεια για εκ νέου σύγκληση της συνέλευσης των πιστωτών με αντικείμενο την τροποποίηση της προηγουμένως ληφθείσας απόφασης κατά την παράγραφο 1. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί άπαξ, συνοδεύεται δε επί ποινή απαραδέκτου από βεβαίωση πιστωτικού ιδρύματος ή ΕΠΕΥ, εγκατεστημένων στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος, για την ύπαρξη αξιόχρεου επενδυτή ενδιαφερόμενου για την αγορά του ενεργητικού της επιχείρησης ως συνόλου ή λειτουργικών συνόλων (κλάδων) αυτής. Το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει την αίτηση, εφόσον κρίνει ότι η ρευστοποίηση των κατ’ ιδίαν στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας έχει ήδη προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν είναι πλέον συμφέρουσα η εκποίηση της επιχείρησης ως συνόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη παράγραφος.

Ο επενδυτής και οι “δυσκολίες”

Η νομοθετική ρύθμιση ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία ο υποψήφιος επενδυτής αντιμετώπιζε «δυσκολίες» σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του 100% της αυτοψίας της ΕΝΚΛΩ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι του fund αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον το Σεπτέμβριο του 2016  προς τη σύνδικο πτώχευσης. Η αυτοψία όμως ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν επιστολές και τη σύνδικο να ζητεί συγκεκριμένα στοιχεία από το επενδυτικό ταμείο. Η νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά σήμαινε ότι η γενική συνέλευση των πιστωτών θα μπορούσε να κρίνει την πρόταση του υποψήφιου επενδυτή ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατούσε η σύνδικος.

Η σύλληψη -βόμβα

Η συνέχεια ωστόσο δεν αποδείχτηκε και τόσο καλή, ούτε για τον υποψήφιο επενδυτή αλλά ούτε και για τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Τον Οκτώβριο του 2017 ο 53χρονος μεγαλοεπενδυτής συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές για απάτη. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Ηλείας καθώς φερόταν να είχε πουλήσει φωτοβολταϊκά τα οποία όμως δεν ήταν δικά του, ενώ υπήρχε και καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης 8 μηνών. Στο δικαστήριο βέβαια στη συνέχεια ο ίδιος αθωώθηκε.

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» στην κυβέρνηση. Μάλιστα κυβερνητικές διαρροές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, αν και η όλη υπόθεση εγείρει πολλά ερωτηματικά για την κυβερνητική στήριξη στο συγκεκριμένο επενδυτή.

Γνωστή επιχειρηματική οικογένεια

Ο συγκεκριμένος επενδυτής φέρεται να σχετίζεται με γνωστή επιχειρηματική οικογένειά -ή τουλάχιστον έτσι διέρρεε το περιβάλλον του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του politik.gr, η συγκεκριμένη οικογένεια δεν φαίνεται να σχετίζεται με την συγκεκριμένη επένδυση.

Loading