Δύσκολος Μάιος λόγω ΔΝΤ για τον Τσίπρα

Τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών εμφανίζονται ως άλλο ένα “αγκάθι” στις σχέσεις ΔΝΤ -οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως «σκληραίνει» τη στάση του καθώς ήταν γνωστό ότι εκκρεμή παρέμεναν το θέμα του αφορολόγητου καθώς και τα οκτώ προαπαιτούμενα του προγράμματός του. Πλέον, στο επίκεντρο τίθενται και τα αποτελέσματα για τις τράπεζες που πρόκειται να ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου -καθώς το Ταμείο ανακοίνωσε νέους κανόνες συμμετοχής του σε προγράμματα χωρών που ανήκουν σε νομισματικές ενώσεις.

Στη σχετική έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται:

«Σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει» σημείωνεται.

Η σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ -και η διαφαινόμενη κόντρα με την ΕΚΤ- έρχεται σε μια στιγμή όπου ορισμένα μέλη του Eurogroup δηλώνουν υπέρ της παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα και ενώ Ολαφ Σολτς ξεκαθαρίζει ότι “η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι όρος για την ελάφρυνση του χρέους” -θέτοντας υπό αμφισβήτηση την “υπερβολική αισιοδοξία” που έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, προφανώς, “δυσκολεύοντας” τη θέση και το “αφήγημα” της κυβέρνησης Τσίπρα.

Σ

Loading