Κομισιόν: «Κόψτε το ρεύμα στους κακοπληρωτές»

Αλλαγή στάσης απέναντι στους οφειλέτες της ΔΕΗ -προς την οποία τα χρέη αγγίζουν τα τρία δισ. ευρώ- ζητά από την Επιχείρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Συμμόρφωσης με την οποία επισφραγίστηκε η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έχει ζητήσει “πιο ενεργητική διαχείριση” του οξύτατου προβλήματος.

«Περαιτέρω αποφασιστικές ενέργειες θα πρέπει να προωθηθούν εφεξής, όπως η παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, με διαταγές διακοπής (παροχής ρεύματος) και η ελαχιστοποίηση της κλοπής ρεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στο ειδικό Box για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά ενέργειας.

Τα εμπόδια για τη ΔΕΗ

Η εταιρία που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προβλήματος φέρεται να προχωρά σε ρυθμίσεις και διακανονισμούς οφειλών κατά περίπτωση (ad hoc), με βάση το προφίλ των οφειλετών. Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός, ωστόσο, ότι η ΔΕΗ δεν έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και στοιχεία για την πραγματική οικονομική τους κατάσταση -ακίνητα, καταθέσεις κλπ.

Δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση με τις περιπτώσεις οφειλετών που αλλάζουν πάροχο -έχοντας ανεξόφλητες οφειλές στη ΔΕΗ -ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις αυτών που αλλάζουν παράλληλα και ΑΦΜ ώστε να χαθούν τα “ίχνη” τους. Σε κάθε περίπτωση, νομοθετικές ρυθμίσεις για αν αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες δυσκολίες δεν υπάρχουν -τουλάχιστον προς το παρόν.

Loading