“Διαίρει και βασίλευε” η τακτική Τσίπρα για το ΚΙΝΑΛ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Την τακτική του διαίρει και βασίλευε ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, τουλάχιστον απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής.

Μετά από τη συνάντησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου, την οποία δεν είχε δει με καθόλου καλό μάτι η Φώφη Γεννηματά, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε την Τετάρτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, επίσης κίνηση η οποία δεν ευαρέστησε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Πολλώ δε μάλλον όταν ήρθε σε χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές πριν καν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτός στο να υποδέχεται οποιονδήποτε επιθυμεί να τον συναντήσει και να ενημερωθεί για σημαντικά ζητήματα, ιδίως όταν αυτός είναι πρώην πρωθυπουργός, όπως στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη γρήγορη επίλυση του Μακεδονικού, εκμεταλλευόμενος και τις διεθνείς διασυνδέσεις του, δίχως ωστόσο να αναρωτιούνται γιατί αυτή η ξαφνική ζέση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος συνάντησε και τον πρώην στενό του συνεργάτη Νίκο Κοτζιά.

Βουλευτές, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ τη συνδέουν με την άσκηση πίεσης από την πλευρά των ΗΠΑ για την επίλυση τουλάχιστον του ονοματολογικού, ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει καθεστώς κράτους προς ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

«Καρφιά» για τους πασοκογενείς

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση υποβαθμίζουν τις διαφοροποιήσεις και τις απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία επί του άρθρου για την αναδοχή κι από ομόφυλα ζευγάρια.

Τονίζουν, ωστόσο, πως όταν λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις αυτές πρέπει να τηρούνται και συλλογικώς, αφήνοντας «καρφιά» για τους πασοκογενείς κυρίως βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν μπει ακόμα στο πνεύμα λειτουργίας ενός κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να αναλάβουν και λίαν προσεχώς νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα δίνουν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα και θα ανανεώνουν τη σχέση τους με το αμιγώς αριστερό ακροατήριό τους, το οποίο έχει πληγωθεί από πολιτικές επιλογές των τελευταίων τριών χρόνων.

Loading