«Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας»

«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς, των Panama papers, των offshore και του λαδώματος» τόνισε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 9ου αναπτυξιακού συνεδρίου για τη δυτική Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής».

Μαθήματα πατριωτισμού από τον Τσίπρα

Αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «ο πατριωτισμός είναι έμπρακτη καταδίκη κάθε πράξης διαφθοράς και ιδιοτέλειας», κάνοντας μαθήματα πατριωτισμού και πολιτικής ευσυνειδησίας. «Αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα από όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

Προέτρεψε μάλιστα τους παρευρισκόμενους να πάρουν «οριστικό διαζύγιο» με τις συνήθειες του χθες και τα πρόσωπα που το σημάδεψαν». «Να πάρουμε διαζύγιο από πρόσωπα κυκλώματα και πρακτικές… Πρόσωπα που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας» σημείωσε.

Καμία διάθεση αυτοκριτικής

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία… αυτοκριτικής: «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος” και πως “γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

Loading