Έκκληση Βαρθολομαίου να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Έκκληση στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας να άρουν τα εμπόδια ώστε να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Μιλώντας από τη Χάλκη ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας υποστήριξε πως είναι «μεγάλη αδικία η αναστολή της λειτουργίας αυτού του φυτωρίου των θεολογικών γραμμάτων. Είναι τόσο κρίμα, ιδιαιτέρως σήμερα, που η ανθρωπότης έχει ανάγκη από το φως του Χριστού και της Εκκλησίας του, (που έχει ανάγκη) να καταρτίζουμε στελέχη και να τα στέλνουμε για να συνεχίζουν το φωταγωγικό έργο των αποφοίτων της Χάλκης».

“Δίκαιο αίτημα η επαναλειτουργία της Σχολής”

Προέτρεψε δε την Άγκυρα να ακούσει «το δίκαιον αίτημά μας, τον κρυφό πόθο μας, και να μας ανοίξουν την Σχολή, η οποία μόνο καλό θα κάνει στην Εκκλησία, στην ανθρωπότητα και σε αυτήν την χώρα εις την οποίαν εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εάν η έντιμος Κυβέρνησις της Αγκύρας είχε συνειδητοποιήσει το μέγα όφελος το οποίον θα είχε από την επαναλειτουργία της Σχολής μας θα το είχε κάνει προ πολλού. Δεν θα την είχε κλείσει καθόλου. Αλλά δυστυχώς επικρατούν άλλες σκέψεις φαίνεται, άλλες σκοπιμότητες, αλλιώς δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, πως ένα τέτοιο φυτώριο γραμμάτων και πολιτισμού να μένει “σιωπηλό” και “παροπλισμένο”».

Προηγουμένως, κατόπιν προτάσεως του ηγουμένου της Μονής της Αγίας Τριάδος, μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε όλους όσοι στήριξαν ποικιλοτρόπως τις δραστηριότητες και τα ανακαινιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά το περασμένο έτος στην Ιερά Μονή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Loading