Λαζαρίδης: «Κυβερνητικές γελοιότητες» στο θέμα της ΠΓΔΜ

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Μακάριος Λαζαρίδης, για τους χειρισμούς της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια κοινή και ενιαία θέση», τονίζει ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτά που λέει τώρα ο κ. Καμμένος είναι τουλάχιστον γελοία. Έλεγε προεκλογικά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, αν διαπραγματευτεί σύνθετη ονομασία. Λέει τώρα, ότι δεν δέχεται τον ελληνικό όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Δεν δέχεται δηλαδή το Μακεδονία, αλλά δέχεται ας πούμε το ‘Mακεντόνια’ ή το ‘Μασεντόνσκι’; Ή ότι τα ξένα Κράτη θα υιοθετούσαν ποτέ τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά; Είναι φαιδρά όλα αυτά ακόμη και για να τα σχολιάσει κανείς. Αλλά δείχνουν και με πόσο φαιδρό και πρόχειρο τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι γελοιότητες και η κυβερνητική διχοστασία πλήττουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας;», τονίζει στην Καρφίτσα ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Υπάρχει εθνική θέση από το 2007 στο θέμα της ΠΓΔΜ»

Όσον αφορά τη λύση που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Λαζαρίδης δηλώνει: «Υπάρχει εθνική θέση, όπως διατυπώθηκε από το 2007 και προασπίστηκε από την απόφαση του Βουκουρεστίου και υιοθετήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Θέλω να υπογραμμίσω, ότι για μας απαιτείται να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεύτερον, να ισχύει erga omnes, για κάθε χρήση, εντός και εκτός, διμερώς και πολυμερώς. Και τρίτον, να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων σαφής αποκήρυξη όλων των αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορών, που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της Ιστορίας μας. Τονίζουμε ότι δεν νοείται και δεν συγχωρείται καμία απόπειρα σαλαμοποίησης της συμφωνίας. Εάν δεν συντρέχουν όλα αυτά μαζί, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία».

«Να επαγρυπνούμε στα ελληνοτουρκικά»

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Λαζαρίδης τονίζει ότι οφείλουμε «να επαγρυπνούμε, αλλά και να παραμένουμε ψύχραιμοι. Απαιτείται σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα. Το γεγονός ότι τα ελληνοτουρκικά μπήκαν στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη γείτονα, τροφοδοτεί ακρότητες και μεγιστοποιεί τους κινδύνους. Για όλους, ωστόσο, έχουμε την ίδια απάντηση. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν».

Loading