Αυτά τα ονόματα προτείνουν τα Σκόπια

Τα τέσσερα ονόματα που προτείνουν τα Σκόπια για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου αποκάλυψε την Τρίτη (27/2) ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ. Όπως αναμενόταν, και στα τέσσερα υπάρχει το συνθετικό «Μακεδονία».

«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters, μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Η… προτίμηση της Ελλάδας

Μάλιστα, ο Ζάεφ ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια από αυτές τις επιλογές που προτείνουν τα Σκόπια και απάντησε: «Ναι… Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως το ζήτημα που παραμένει να διευθετηθεί είναι το αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.

Το θέμα του συντάγματος και το Euronews

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι σε χθεσινή συνέντευξή του στο Euronews, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε αποκλείσει, ουσιαστικά, το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν τα Σκόπια το Σύνταγμά τους.

Σε σχετική ερώτηση, λοιπόν, είχε τονίσει πως ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής του Συντάγματος του γειτονικού κρατιδίου, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «βιβλίο εσωτερικών κανόνων» που δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας.

«Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, κάποιος άλλος στο μέλλον μπορεί να το αλλάξει και πάλι. Άρα ποιος ο λόγος να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Loading