Ανασχηματισμός: Οι σταθεροί και το φρέσκο αίμα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη αναμένεται ο ανασχηματισμός, ο οποίος πάντως διαψεύδεται επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου!

Οι παραιτήσεις, ωστόσο, Παπαδημητρίου- Αντωνοπούλου, το πρόβλημα υγείας Μουζάλα και η κενή θέση στο υπουργείο Παιδείας ύστερα από την παραίτηση Ζουράρι επισπεύδουν τις αποφάσεις Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγοι θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους κι αυτοί είναι ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, και οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πλην Αντωνοπούλου βεβαίως.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται κάποιοι υπουργοί να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο στο ίδιο ή σε άλλο υπουργείο, καθώς και η εισδοχή «φρέσκου αίματος».

Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται ο διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας και η εκπρόσωπος Τύπου, Ράνια Σβίγκου.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης επικρατέστερο σενάριο είναι η αναβάθμιση σε υπουργό είτε του Αλέξη Χαρίτση είτε του Στέργιου Πιτσιόρλα, αν και παίζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο ο Νίκος Παππάς και να τον αντικαταστήσει στο Ψηφιακής Πολιτικής ο Λευτέρης Κρέτσος.

Για τον κ. Πιτσιόρλα, πάντως, ψιθυρίζεται πως ενδεχομένως να αντικαταστήσει στο υπουργείο Ναυτιλίας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μοιάζει με καμένο χαρτί για την κυβέρνηση.

Στο δύσκολο, εξάλλου, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι πιθανό να αναβαθμιστεί στην θέση του υπουργού ο Γιάννης Μπαλάφας, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού την Λυδία Κονιόρδου πιθανολογείται πως θα αντικαταστήσει ο Νίκος Φίλης.

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτέθηκε για μια ακόμα φορά με τη δημοσιοποίηση υποτιθέμενης τοποθέτησης στον ίδιο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα για μη πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται από το FBI για το σκάνδαλο Novartis.

Κυβερνητικές πηγές αισθάνονται καλυμμένες από όσα υποστήριξε δημοσίως η αμερικανική πρεσβεία, ενώ σημειώνουν πως οι αμερικανικές Αρχές στοχεύουν σε εταιρείες που αναπτύσσουν συμπεριφορές διαφθοράς κι όχι σε πρόσωπα, αν κι όπως προκύπτει από αναφορές που έχουν σταλεί στις ελληνικές Αρχές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού έχουν «πέσει» πάνω και σε Έλληνες πολιτικούς.

Loading