ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Παζάρι για Nova Macedonia με μία ή δύο λέξεις!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Σκοπιανό και μένει να φανεί αν η ονομασία “Nova Macedonia” θα αποτελείται από μία ή δυο λέξεις.

Το παζάρι μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διαπραγμάτευση γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες του www.politik.gr από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, γύρω από το «Nova Macedonia» («Nova Makedonija» στα σλαβικά) και το αν θα είναι μία ή δυο λέξεις.

Σε αυτήν την ονομασία φέρεται να έχει συμφωνήσει κι ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προσπαθεί να είναι μία λέξη («Novamacedonia») κι όχι δύο, όπως επιθυμούν οι γείτονες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, χρησιμοποιεί στη διαπραγμάτευση το παράδειγμα της Λευκορωσίας («Belarus»), όπου το συνθετικό «Λευκό» τη διαχωρίζει από τη Ρωσία, μολονότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε στην ουσία για τον ίδιο λαό και για μια χώρα την οποία ελέγχει πλήρως ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι προφανής: να μην μπορούν οι Σκοπιανοί να «κόβουν» το «Nova» από το «Macedonia» χάριν δήθεν συντομίας, αλλά να υποχρεώνονται να το χρησιμοποιούν ως μία λέξη («Novamacedonia»).

Αφόρητη η πίεση των ΗΠΑ για το Σκοπιανό

Όπως μας αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο συμβιβασμός είναι κοντά, καθώς η πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ είναι αφόρητη κι ο κ. Κοτζιάς δεν έχει το περιθώριο να πει ένα ακόμα ηχηρό «όχι» στους Αμερικανούς μόλις λίγους μήνες μετά από αυτό που εκστόμισε για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, παρουσιάζεται αποφασισμένη να εντάξει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και να τα απομακρύνει συνεπώς από τη ρωσική σφαίρα επιρροής ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως προς το όνομα.

Οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος όποια από τις εκδοχές της «Nova Macedonia» κι αν επιλεγεί, από τη στιγμή που έχει διαμηνύσει πως είναι αρνητικός σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία».

Αμφιβάλλουν, πάντως, πως θα φτάσει μέχρι του να ρίξει την κυβέρνηση ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας του αρνηθεί, όπως είναι και το πιθανότερο, το δημοψήφισμα.

Loading