Ανησυχώντας για τον επόμενο «Αντώναρο»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου μπορεί να χαμήλωσε τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, η οποία κορυφώθηκε μετά τα δημοσιεύματα για την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στην υπόθεση Novartis, ωστόσο όλοι στην Πειραιώς ανησυχούν για τον επόμενο «Αντώναρο».

Μπορεί ο Κώστας Αχ. Καραμανλής να έβαλε τέλος στο θέμα των «εκπροσώπων» του πρώην προέδρου του κόμματος, δηλώνοντας πως «όσοι διατέλεσαν υπουργοί στην κυβέρνηση Καραμανλή δεν σημαίνει ότι εκφράζουν και τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού», ωστόσο η… φωτιά της εσωκομματικής έντασης σιγοκαίει. Ιδίως πίσω από τις κλειστές πόρτες παλαιών κομματικών στελεχών που δεν διατηρούν καθόλου καλές προσωπικές σχέσεις με τους «μουσαφίρηδες», όπως αποκαλούν περιπαικτικά  τα νέα στελέχη που ήρθαν με «μετεγγραφή».

Εκείνοι που έγιναν ΝΔ “από τη μια ημέρα στην άλλη”

Σε αυτούς αναφέρθηκε με ένα από τα τελευταία διαδικτυακά του «χτυπήματα» το πρόσωπο των τελευταίων 24ώρων, Ευάγγελος Αντώναρος, γράφοντας στο facebook πως «Δι’ εισπηδήσεως δεν γίνεται κανεις Νεοδημοκράτης απο τη μια μέρα στην άλλη. Ειδικά άμα έχει κηλιδωμένο πολιτικό παρελθόν». Και ο νοών νοείτω…

Ο ίδιος πάντως επιμένει να ισχυρίζεται ότι η διαγραφή του είναι αντικαταστατική. Υπενθύμισε μάλιστα και το σχετικό άρθρο του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας όπου αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει δικαίωμα να πάρει μόνος του καμία τέτοια απόφαση, μιας και τις σχετικές διαδικασίες τις κινεί ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Αυτός είναι και ο λόγος που, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η Πειραιώς ως «ανόητη ανακριβής και γραμματικά αναλφάβητη διατύπωση».

Πέρα από το θέμα Αντώναρου, στη ΝΔ ασχολούνται και με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Μετά την απόφαση τους να «παγώσουν» το αίτημα εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, για λόγους «στοιχειώδους εθνικής ευθύνης» όπως εξηγούν πηγές του κόμματος με αφορμή την κρίση στα ελληνοτουρκικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν πως η απόφασή τους αυτή δεν είναι ένδειξη αδυναμίας.

Η Novartis κρίνει την ημερομηνία των εκλογών

Σε δεύτερο επίπεδο προετοιμάζονται και για ενδεχόμενο νέο χτύπημα του Μεγάρου Μαξίμου με κάποιο άλλο υποτιθέμενο σκάνδαλο. Όσο οι ενδείξεις για την υπόθεση «Novartis» δεν μετατρέπονται σε αποδείξεις, τόσο στην Πειραιώς αναμένουν δεύτερο γύρο «σκανδαλολογίας», σε μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει την εικόνα της ΝΔ, με απώτερο σκοπό να ψαλιδίσει το δημοσκοπικό της προβάδισμα.

Υπό αυτό το πρίσμα οι επόμενες εβδομάδες ίσως καθορίσουν και τις μετέπειτα κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Και αυτό γιατί αν στο Μέγαρο Μαξίμου βρουν τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της ΝΔ που να συνδέονται με την υπόθεση Novartis και στις δημοσκοπήσεις το «γαλάζιο» προβάδισμα μειωθεί αισθητά, τότε κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει το δρόμο της κάλπης στα μέσα της Άνοιξης.

 

Loading