Ανασχηματισμός: Τα σενάρια λίγο πριν κάτσει η μπίλια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ανασχηματισμός: Τα τελευταία σενάρια λίγο πριν κάτσει η μπίλια! Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη ο ανασχηματισμός, τον οποίο υπό ιδανικές συνθήκες ο Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτιζε με το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία όμως μόλις ξεκίνησε.

Έχοντας, μάλιστα, υπόψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στους Δελφούς για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που θα διεξαχθεί εκεί, η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου μάλλον θα πραγματοποιηθεί το πρωινό της ίδιας ημέρας, ενώ αργότερα βεβαίως θα ακολουθήσει η παράδοση- παραλαβή των υπουργείων.

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε και δεν είχε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν θα πρέπει να αναμένουμε δομικές αλλαγές.

Σημειώνεται πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που γράφαμε χθες Τετάρτη για τα πρόσωπα που ερίζουν για την κενή, ελέω παραίτησης Παπαδημητρίου, θέση του υπουργού Οικονομίας:

Χαρίτσης και Πιτσιόρλας είναι τα φαβορί, αλλά όλα θα αλλάξουν, για ευνόητους λόγους, αν στην κούρσα συμπεριληφθεί ο Νίκος Παππάς.

Όσον αφορά την θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, το πιθανότερο είναι πως το χαρτοφυλάκιό της θα αναλάβει η Θεανώ Φωτίου, αν και δεν αποκλείεται να την προσπεράσει η Έφη Αχτσιόγλου.

Πιθανολογείται, εξάλλου, κάποιο άνοιγμα και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αν κι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε αυτό να συμβεί υπό ομαλότερες συνθήκες και σε χρονική περίοδο εγγύτερη στις εκλογές.

Επιβεβαιώνονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, και οι πληροφορίες μας για έξοδο από την κυβέρνηση του Γιάννη Μουζάλα, της Λυδίας Κονιόρδου και του Παναγιώτη Κουρουμπλή- ο τελευταίος πιθανόν να αντικατασταθεί από τον υφυπουργό του Νεκτάριο Σαντορινιό-, ενώ βέβαιος δεν είναι ούτε ο Βαγγέλης Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την άλλη, στους αμετακίνητους συμπεριλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης- Κοντονής και Παπαγγελόπουλος-, μαζί τους Τσακαλώτο, Κοτζιά, Τόσκα, Τζανακόπουλο, Σταθάκη, Σκουρλέτη, Αχτσιόγλου και, βεβαίως, τον Πάνο Καμμένο, ενώ αναμένεται αναβάθμιση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου.

 

Loading