Ο… Ηρακλής το νέο ισχυρό story για τράπεζες και Χρηματιστήριο

Ο… Ηρακλής και οι 12 άθλοι της μείωσης των προβληματικών δανείων μπορεί να αλλάξουν και τη ροή των πραγμάτων στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, μετά από κέρδη της τάξεως του 40% από τις αρχές του έτους. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει ράλι της τάξης του 90% από τις αρχές του έτους. Με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες , ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο ισχυρό story.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η χρηματιστηριακή αγορά υπολείπεται του ράλι της αγοράς ομολόγων και αργά ή γρήγορα το Χ.Α θα μπορούσε να «τρέξει» σε υψηλότερα επίπεδα με τραπεζικά «καύσιμα».

Οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν να έρθουν αναβαθμίσεις του κλάδου πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην αγορά, καθώς θα “ξεκλειδώσει” τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι μετά το ιλιγγιώδες ράλι που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής.

Το σχέδιο «Ηρακλής» ήταν κάτι που περίμενε η αγορά ως ένα βήμα για την ομαλοποίηση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων.

Όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής από τις ευρωπαϊκές Αρχές δίνεται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία, κατά την οποία η μείωση των αποδόσεων διεθνώς, προσελκύει τους επενδυτές στα ελληνικά assets, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοπρασίες τίτλων. Θα αποτελέσει δε, το βήμα για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το μομέντουμ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες είναι θετικό.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading