Ευρωζώνη: Ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα

Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα της Ευρωζώνης ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία δεν δίνει καμία σημαντική πιθανότητα βελτίωσης της κατάστασης τον τρέχοντα μήνα.

Ο σύνθετος τελικός δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης για τη συνολική κατάσταση της οικονομίας, μειώθηκε στις 50,1 μονάδες από 51,9 τον Αύγουστο. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τις 50,4 μονάδες των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της έρευνας και οριακά πάνω από τις 50 μονάδες που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης έμεινε στάσιμη τον Σεπτέμβριο, με τις έρευνες PMI να σκιαγραφούν την πιο ζοφερή εικόνα από την έναρξη της τρέχουσας περιόδου ανάπτυξης στα μέσα του 2013», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Η επιβράδυνση δείχνει επίσης περαιτέρω μηνύματα διάχυσης από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, έδειξε ότι η δραστηριότητα στον τομέα αυτό μειώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν επτά ετών τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξε μία πτώση στις 51,6 μονάδες από 53,5 τον Αύγουστο, που είναι η χαμηλότερη τιμή από την αρχή του έτους. Ο Γουίλιαμσον ανέφερε ότι ο PMI υποδηλώνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό το πολύ 0,1% αυτό το τρίμηνο.

©Πηγή: amna.gr

Loading