Χρηματιστήριο: Ασταμάτητη η Αθήνα προχωρά προς τις 880 μονάδες – Κέρδη 0,70%

Σαν ασταμάτητο τραίνο κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, κεντρίζοντας όλους όσοι έχουν μείνει απ’ έξω από την ανοδική κίνηση.

Σήμερα παρατηρήθηκε, ότι η διόρθωση σημειώθηκε για λίγα λεπτά, αφού οι συμμετέχοντες εφόρμησαν στον FTSE25 τόσο σε τράπεζες, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, όσο και με μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σταθερά ανοδικές τάσεις

Μετά το μεσημέρι, η αγορά συνεχίζει να διατηρείται πάνω από τις 878 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,70%. Σε αυτό συντελούν τόσο οι απευθείας εισροές στις μετοχές, όσο και οι αγορές στο GRΕK ΕΤF, το οποίο επενδύει κυρίως σε μετοχές του Ftse25.

Η αξία των συναλλαγών έχει ανέλθει στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πακέτα είναι μόλις 4,2 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο στον Μυτιληναίο (1,6 εκατ. ευρώ).

Η αγορά έχει κινηθεί έντονα ανοδικά από τις 16 Νοεμβρίου, φθάνοντας καθημερινά στα υψηλά τριετίας, ενώ την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύουν αρκετοί τίτλοι, καθώς καταγράφουν υψηλά πολλών ετών. Αρκετοί παράγοντες ανέμεναν διόρθωση, ωστόσο η αγορά όχι μόνο δεν διόρθωσε, αλλά ξεπέρασε με υψηλούς τζίρους των 860-870 μονάδων.

Καλύτερη η εικόνα στις τράπεζες

Εν όψει των ανακοινώσεων των stress tests, αλλά και εν μέσω της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, η εικόνα στις τράπεζες είναι καλύτερη, αφού οι τιμές δεν επιστρέφουν στα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι ξένοι θεωρούν, ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα ανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι διοικήσεις θα προχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς.

Οι δυο τελευταίο παράγοντες είναι και τα «καύσιμα» της ανόδου, ενώ λαμβάνεται υπόψη και η καλύτερη εικόνα των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές. Βεβαίως, ας σημειωθεί ότι η τελευταία άνοδος των τραπεζών είναι, ως ένα βαθμό, υπερβολική από πλευράς τιμής προς λογιστική αξία.

Με πτώση 0,39% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 0,3532 ευρώ. Άνοδος 1,51% για τη Eurobank, στα 0,908 ευρώ. Οριακή η πτώση στην Αlpha Bank, στα 2,04 ευρώ. Άνοδος 2,04% για την Πειραιώς, στα 3,81 ευρώ –μετοχή που συνεχίζει το ανοδικό σερί από τον περασμένο Δεκέμβριο-.

Ράλι 10,01% στον τίτλο της ΔΕΗ, στα 2,748 ευρώ. Κέρδη 2,94% για τον ΑΔΜΗΕ, στα 2,245 ευρώ. Άνοδος 1,96% για τα ΕΛ.ΠΕ., στα 8,34 ευρώ. Με πτώση 0,40% ο Μυτιληναίος στα 9,96 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 1,4 δις. ευρώ. Με οριακές μεταβολές οι μετοχές του ΟΠΑΠ και ΟΤΕ στα 11,05 ευρώ και 12,59 ευρώ.

Loading