ΧΑΑ: Εύθραυστη άνοδος πάνω από 1% -Αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι

Η χθεσινή εκρηκτική άνοδος στις ΗΠΑ αποτελεί «καύσιμο» για να επιστρέψει η ελληνική αγορά στις 800 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 1% -ύστερα από μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.

Η άνοδος στις ΗΠΑ και οι ελληνικές τράπεζες

Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να αποτυπώνουν τις αμφισβητήσεις σχετικά με την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να περάσουν τους ελέγχους, ωστόσο η άνοδος στις ΗΠΑ ανακόπτει τους short παίκτες – οι οποίοι αναγκάζονται να μετατραπούν σε αγοραστές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Όπως φαίνεται, όμως, η άνοδος είναι εύθραυστη καθώς η ελληνική αγορά παραμένει ευάλωτη όσο δεν ξεκαθαρίζονται βασικά θέματα για την περίοδο μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Τα αποτελέσματα των stress test

Οι short παίκτες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το «κενό» διάστημα μέχρι την ανακοίνωση των stress tests (Απρίλιος – αρχές Μαϊου) εστιάζοντας πάντα στα αρνητικά των ελληνικών τραπεζών -σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την ώρα που μεγάλοι ξένοι οίκοι θεωρούν βασικό σενάριο το ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, οι short πιέζουν προκειμένου να δικαιωθεί η προσπάθειά τους για αποσταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεχες θα περάσουν “εύκολα ή δύσκολα”

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του politik.gr, σε χθεσινές συναντήσεις αμερικανών επενδυτών με έλληνα διαχειριστή ελληνικού fund, οι ξένοι επανέλαβαν την θέση τους ότι οι ελληνικές τράπεζες, δύσκολα ή εύκολα, θα περάσουν τα stress tests και εν πάσει περιπτώσει θα τους δοθεί χρόνος και επιχειρηματικά πλάνα ώστε να καλύψουν ενδεχόμενα κενά.

Εάν το ΔΝΤ δεν πιέσει τον Απρίλιο με τις γνωστές του απόψεις για τις τράπεζες, τότε οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα σημειώσουν ράλι με το τέλος των stress tests, καθώς θα επιβεβαιωθούν οι αντοχές τους.

Άνοδος 1,15%

Με ικανοποιητικό τζίρο 3,7 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 1,19% φθάνοντας τις 799,48 μονάδες -χάρη στις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντιδρά στα 0,264 ευρώ με άνοδο 2,33%. Κέρδη 2,30% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,848 ευρώ. Με άνοδο 1,97% η Eurobank στα 0,775 ευρώ. Με κέρδη 1,30% η Alpha Bank στα 1,794 ευρώ. Κέρδη 1,75% για τον ΟΠΑΠ στα 9,865 ευρώ. Με κέρδη 1,83% η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,67 ευρώ. Κέρδη 1,22% για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 9,10 ευρώ. Άνοδος πάνω απο 1% για Motor Oil και Μπέλα. Με άνοδο πάνω από 1% ΕΧΑΕ και Lamda. Kέρδη 3,80% για την Profile στα 1.365 ευρώ.

Loading