Βιετνάμ: Τραγουδίστρια κρατείται γιατί διαφώνησε με την κυβέρνηση

Η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια του Βιεντάμ, Ντο Νγκουγιέν Μάι Κόι, κρατείται από τις αρχές της χώρας στην πρωτεύουσα Ανόι, καθώς συνελήφθη σήμερα μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της στην Ευρώπη, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο σύζυγός της, στο πρακτορείο Reuters.

Η γνωστή καλλιτέχνης, που συχνά αποκαλείται ως η βιετναμέζικη έκδοση των “Pussy Riot” ή της “Lady Gaga” λόγω του ακτιβισμού και του προκλητικού της προφίλ, Μάι Κόι συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους δεκάδες αντιφρονούντες του Κομμουνιστικού Βιετνάμ και συχνά χρησιμοποιούσε σκληρές εκφράσεις εναντίον του συστήματος.

«Όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Νόι Μπάι στις 9.15 σήμερα το πρωί, μου έστειλε μήνυμα και ανέφερε: «Αγάπη, μόλις προσγειώθηκα» τόνισε ο Αυστραλός σύζυγός της, Μπέντζαμιν Σουάντον, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στις 9.39 όμως, όλα άλλαξαν, καθώς το νέο μήνυμα που του έστειλε η Μάι Κόι έγραφε μόνο τη λέξη: «Με συνέλαβαν».

Ο Σουάντον είπε στο Reuters ότι από τότε δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει ξανά με την σύζυγό του, καθώς οι κλήσεις που επιχείρησε να κάνει προς τις αρχές του αεροδρομίου Νόι Μπάι και στο κινητό τηλέφωνο της Μάι Κόι, έμειναν αναπάντητες.

Σκληρή καταστολή στους διαφωνούντες από το κράτος του Βιετνάμ

Να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον 129 άνθρωποι κρατούνται σήμερα στο Βιετνάμ για σκληρές επικρίσεις και διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με έκθεση του Human Rights Watch που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Μάι Κόι διαμαρτυρήθηκε έντονα πέρσι δίπλα στον αυτοκινητόδρομο από όπου θα περνούσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, κρατώντας πανό που ανέγραφε τη φράση: «Piss on you Trump».

Η 34χρονη ήθελε να αμφισβητήσει την κυβέρνηση, η οποία παρά την νομοθεσία σαρωτικών  οικονομικών μεταρρυθμίσεων και του αυξανόμενου ανοίγματος προς την κοινωνία εξακολουθεί να μην ανέχεται την κριτική.

Το 2016, ελάχιστοι ακτιβιστές προσπάθησαν να εισβάλουν στην Εθνοσυνέλευση στην οποία κυριαρχεί το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εκεί συνάντησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα κατά την διάρκεια της επίσκεψή του στη χώρα.

Ο τίτλος του νέου άλμπουμ της Μάι Κόι με τίτλο «Bat Dong» το οποίο έχει προωθήσει και στην Ευρώπη, μεταφράζεται με τη λέξη «Διαφωνία», ενώ με το τραγούδι της «Please, sir» απευθύνει έκκληση στον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος να επιτρέψει στους απλούς Βιετναμέζους να τραγουδούν, να δημοσιεύουν, να μοιράζονται τις σκέψεις τους και να ταξιδεύουν ελεύθερα.

«Αυτή τη στιγμή ανησυχώ πολύ για την σύζυγό μου, για το πως κρατείται και μέχρι πότε» τόνισε ο Σουάντον στο Facebook.

Πηγή: Reuters

Loading