Επιβολή ΕΦΚΑ σε άστεγους πωλητές περιοδικού

Όπως είναι γνωστό, η σχεδία είναι ένα περιοδικό η πώληση του οποίου έχει διατεθεί σε άστεγους πωλητές που εξασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό ένα εισόδημα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής.

Ωστόσο από τον επόμενο μήνα η τιμή του περιοδικού θα αυξηθεί από τα 3 ευρώ που βρίσκεται μέχρι σήμερα στα 4 ευρώ και ο λόγος αφορά την επιβολή του ΕΦΚΑ ύψους 26,95% το οποίο βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο σε περιπτώσεις αποδείξεων επαγγελματικής δαπάνης.

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού με αναλυτική ανάρτηση που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξήγησαν τους λόγους της απόφασης. Σημειώνεται δηλαδή, ότι το καθαρό κέρδος κάθε άστεγου – πωλητή σε κάθε τεύχος που πουλάει, ανέρχεται στο 1,5 ευρώ. Βάσει το συγκεκριμένου νόμου που αναφέρει ρητά ότι η παρακράτηση επιβαρύνει τον εργαζόμενο, το 26,95% του ποσού, δηλαδή τα 40 λεπτά, θα παρακρατείται για τον ΕΦΚΑ.

Αυτοδιαχειριζόμενο το εγχείρημα

Ποσό που θα μείωνε πολύ το εισόδημα του πωλητή, με αποτέλεσμα να αναζητηθούν τρόποι ώστε να παραμείνει στο 1,5 ευρώ. Εναλλακτική λύση θα ήταν το ποσό αυτό να καλυφθεί από το ίδιο το περιοδικό, πράγμα πρακτικά αδύνατο χωρίς να γίνει αύξηση της τιμής στην πώλησή του, καθώς πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα.

Να σημειωθεί δε, ότι από την αύξηση της τιμής, εκτός από την εξασφάλιση του ποσού που αντιστοιχεί στην καταβολή του ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι πωλητές θα έχουν πλέον και ασφάλιση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του περιοδικού έχει ως εξής:

Loading