Τσιόδρας: 77 νέα κρούσματα – 1832 συνολικά – 81 νεκροί

Ανακοινώθηκαν ακόμα 77 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας από τον λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα Τρίτη. Εν συνόλω, 1832 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο καθηγητής ανακοίνωσε επίσης δύο νεκρούς στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 81.

Μάλιστα, 90 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (μέσος όρος ηλικίας τα 66 έτη). Από αυτούς οι 19 είναι γυναίκες (ποσοστό 21%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Δέκα άνθρωποι αποσωληνώθηκαν.

Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη. Από αυτούς, οι 23 είναι γυναίκες (ποσοστό 28%). Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για υπερήλικες ή για ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα 269 συμπολίτες μας έχουν ιαθεί.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως περισσότεροι από 1.363.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει παγκοσμίως από τον Covid-19 και 76.370 έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως 293.000 ασθενείς ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 368.000, ενώ τα θύματα του ιού είναι 10.966. Ο καθηγητής έκανε έναν παραλληλισμό του αγώνα κατά της νόσου με την οδήγηση σε έναν μεγάλο δρόμο, με απότομες στροφές. Χρειάζεται προσοχή, επιμονή και θάρρος.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας που γιορτάζεται σήμερα, ο λοιμωξιολόγος ευχαρίστησε τους υγειονομικούς για τις υπηρεσίες τους, τονίζοντας πως δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Πολλές φορές κάνουν υπερωρίες, υποφέρουν από “burnout”, από ψυχολογικό βάρος, από το στίγμα της νόσου, ενώ συχνά γίνονται δέκτες ψυχολογικής, ακόμα και σωματικής βίας. Ο καθηγητής θεωρεί τη σημερινή μέρα ως μια ευκαιρία να χειροκροτήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Μάλιστα μνημόνευσε τα ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού που αφορούν υγειονομικούς στην πολύπαθη Ισπανία. Όπως ανέφερε, περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι άρρωστοι ή σε αυτοαπομόνωση (το ποσοστό αγγίζει το 14% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα).

Χαρδαλιάς: Αν χρειαστεί να πάρουμε κι άλλα μέτρα, θα τα πάρουμε

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα υγείας, δηλώνοντας “ευγνωμοσύνη για τους συναδέλφους της πρώτης γραμμής”. Εργάζονται, όπως σημείωσε, με αυταπάρνηση για να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, 2.062 συμπολίτες μας έχουν επαναπατριστεί, ενώ όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται περί αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού ήταν ξεκάθαρος· “μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα χωρίς καμία χαλάρωση”. Συνέχισε λέγοντας το εξής: “Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε, αλλά πρέπει να δείξουμε υπομονή”. Όπως ανέφερε, 712 από τα 1.832 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν έχουν αναρρώσει ακόμα.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να περιορίσει τους πολίτες που μπορεί να βγουν τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ένα αυστηρό μήνυμα. Τόνισε πως αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αυτό ακριβώς θα γίνει. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά όλες τις ημέρες, μέχρι τις 27 Απριλίου, χωρίς καμία εξαίρεση.

Κοντοζαμάνης: “Όποιος συμπολίτης μας χρειάστηκε να κάνει το τεστ, το έκανε χωρίς κόστος”

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δωρεά της τάξης των 100.000.000 από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα κατά του κορονοϊού. Από αυτό το σημαντικό ποσό, ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια του οξυγόνου στα νοσοκομεία μας, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επιπροσθέτως, όσον αφορά τα τεστ για τον Covid-19, υποστήριξε πως “όποιος συμπολίτης μας χρειάστηκε να κάνει το τεστ, το έκανε χωρίς κόστος”, καθότι αυτό καλύπτεται από την πολιτεία.

Loading