Όταν τα τανκς βγήκαν στους δρόμους

Ήταν ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967 όταν το στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο εξερράγη.

Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και επιβλήθηκε μία στυγνή δικτατορία που κράτησε επτά ολόκληρα χρόνια.

Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, με αυτές να είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου. Ουσιαστικά την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που είχε όμως τη συναίνεση του Γεωργίου Παπανδρέου και του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Λίγες ημέρες πριν την κατάλυση της δημοκρατίας και την έναρξη της Χούντας, σημειώθηκαν μεγάλα επεισόδια στην συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με την αστυνομία να διαλύει το πλήθος αλλά και τη συναυλία του ροκ συγκροτήματος.

Βγήκαν στις 2 τα ξημερώματα

Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζουν σχεδίασε εξαιρετικά τη συνωμοσία και το ξέσπασμα του πραξικοπήματος.

Εκμεταλλευόμενοι τον ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων τοποθέτησαν σε νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος δικούς τους ανθρώπους.

Παράλληλα έδωσαν εντολή να βγουν τα τανκς στους δρόμους στις 2 τα ξημερώματα για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα). Την ίδια ώρα, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων

Συμβιβασμός του Κωνσταντίνου

Στις 7 το πρωί της 21ης Απριλίου οι πραξικοπηματίες επισκέφτηκαν στα ανάκτορα του τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα.
Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια.
Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του.

Κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974

Για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 ημέρες η Ελλάδα βρισκόταν στον… γύψο σύμφωνα και με την έκφραση του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 23 Ιουλίου 1974 και μπήκε ένα τέλος στην κατάργηση των ελευθεριών, στις εξορίες και τα βασανιστήρια, στις δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, στις φυλακές.

Loading