Αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές η Βόρεια Κορέα

Στην απόφαση ότι η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ότι κλείνει το κυριότερο πεδίο δοκιμών προχώρησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από σήμερα, «21η Απριλίου, η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές της και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων», μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονάπ επικαλούμενο το βορειοκορεατικό KCNA.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ ανέφερε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται πλέον να κάνει δοκιμές διότι έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Για μεγάλη πρόοδο έκανε λόγο ο Τραμπ

Η απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε δεκτή με ικανοποίηση παγκοσμίως. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter εκδήλωσε αυτή του την ικανοποίηση τονίζοντας ότι «είναι μία πολύ καλή κίνηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο. Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδό μας» έγραψε χαρακτηριστικά στο διαδίκτυο.

Οσον αφορά την Κίνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών εκφράστηκε η ικανοποίηση για την κίνηση της Βόρειας Κορέας για αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Η ανακοίνωση-απόφαση της Βόρειας Κορέας έγινε ενώ απομένει λιγότερο από μία εβδομάδα για τη σύνοδο του Κιμ Γιονγκ Ουν και του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, την οποία θα ακολουθήσει στις αρχές Ιουνίου η ιστορική σύνοδος κορυφής του προέδρου της Βόρειας Κορέας και του προέδρου των ΗΠΑ.

Loading