Γιαβάς γιαβάς ξεκινά η διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Γιαβάς γιαβάς προχωρά η διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, με τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να κρίνει σε σημαντικό βαθμό τα… προσεχή επεισόδια στο Αιγαίο.  

Η απόφαση της Ευρώπης αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης στη συνεχή τουρκική προκλητικότητα θα καταδείξει κατά πόσο ήταν επιτυχημένη η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, γεγονός που εκτιμήθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν.

Πάγια θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως “σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”, με τη απόσυρση του Όρουτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν να είναι θετικό σήμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάτι το ιδιαίτερο, από τη στιγμή που η Τουρκία έπραξε το αυτονόητο.

Ξεκίνησαν “άτυπες” συζητήσεις

Σε κάθε περίπτωση μπορεί οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν να μην έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι, ωστόσο υπάρχει επικοινωνία σε επίπεδο συμβούλων μετά την πρόθεση της Άγκυρας να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές. Όπως τόνισα στον Politic συνεργάτες του πρωθυπουργού: “Είμαστε σε καλό κλίμα συζητήσεων, είμαστε κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών”.

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυρώσεων

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι.  Ήδη, από τον περασμένο Αύγουστο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Μπορέλ. Αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας  το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Όρουτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα πρώτο δείγμα.

“Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου” σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Δείτε ακόμη: Η επίσκεψη Πομπέο “γεννά” προσδοκίες

Loading