Γάκης: «Δεν θα δεχόμουν θέση αντιδημάρχου» (vd)

Τους στόχους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» παρουσίασε ο νέος επικεφαλής της, Βασίλης Γάκης, ασκώντας κριτική στο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τονίζοντας ότι δεν θα δεχόταν θέση αντιδημάρχου.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου, η πόλη μας! Και στην αυτοδιοικητική μου διαδρομή έχω μάθει να πορεύομαι πάντα με γνώμονα το καλό της και το συμφέρον των συνδημοτών μου. Μια αρχή η οποία αντανακλά στον τρόπο δράσης και των υπολοίπων συναδέλφων, του Σταύρου Καλαϊτζίδη, της Νέλλης Αϊδονά, του Λευτέρη Αρβανίτη και του Στέφανου Γωγάκου», δήλωσε αρχικά ο κ. Γάκης, εξηγώντας:

«Για εμένα αυτό σημαίνει συμμετοχή στα κοινά, αυτό σημαίνει δημοτικός σύμβουλος, αυτό σημαίνει ενεργός πολίτης.

Η αγάπη μου για τη Θεσσαλονίκη, η επίγνωση των προβλημάτων της, η πολιτική ταυτότητα και η εκτίμησή μου στο πρόσωπο του Νίκου Ταχιάου, με οδήγησαν στην απόφαση να συνταχθώ μαζί του, να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον κοινό αγώνα και να επιστρέψω στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και ήδη εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Άλλωστε, όπως δήλωσα κατά την ανακοίνωση της απόφασής μου αυτής, «όταν το σπίτι σου έχει πρόβλημα, αφήνεις τη γειτονιά σου (Περιφέρεια) και ιδίως όταν γνωρίζεις ότι είναι σε καλά χέρια».

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα" πραγματοποίησε ο Βασίλης Γάκης? Το politic.gr βρέθηκε στο δημαρχείο και θα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα ειπώθηκαν

Gepostet von politic.gr am Donnerstag, 25. Juni 2020

«Υπεύθυνη πρόταση»

«Τα μέλη της παράταξής μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Νίκου Ταχιάου, συλλογικά, με τις οδηγίες του και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των τοπικών φορέων και έχοντας ως ιδεολογικό πρόσημο τις αρχές της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας, που μας στήριξε, διαμορφώσαμε το πρόγραμμα μας διατυπώνοντας μια υπεύθυνη πρόταση, την οποία θέσαμε στην κρίση των συμπολιτών μας», ανέφερε στη συνέχεια ο Βασίλης Γάκης, κάνοντας μία αναδρομή σε όσα είχαν συμβεί στις δημοτικές εκλογές του 2019.

«Ωστόσο το προεκλογικό κλίμα που καλλιεργήθηκε, δίνοντας έμφαση στην παραπληροφόρηση και στη μικροπολιτική, εμπόδισε τη διάχυση του πολιτικού μηνύματος και οράματός μας στους φυσικούς αποδέκτες, δηλαδή το λαό της Θεσσαλονίκης», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Παρόλα αυτά, αν και οι Θεσσαλονικείς μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη εκλέγοντας στο νέο δημοτικό συμβούλιο 11 μέλη, εν τούτοις ο Νίκος Ταχιάος δεν εκλέχθηκε Δήμαρχος».

«Η παράταξη ήταν ανοικτή για συνεργασία»

«Νέος δήμαρχος είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκλέχθηκε χωρίς όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Θέλω σε αυτό το σημείο να σας δηλώσω ότι η παράταξή μας, αναλογιζόμενη τους κινδύνους της ακυβερνησίας της πόλης και τις ολέθριες συνέπειες που θα επέφερε στους συμπολίτες μας λόγω ενός νόμου γνωστού ως “Κλεισθένη”, που στην ουσία υποσκάπτει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν ανοιχτή για συνεργασία με τη διοίκηση», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», εξηγώντας:

«Με τον τρόπο αυτόν δίναμε τη δυνατότητα να συγκροτηθεί μια ισχυρή πλειοψηφία. Όλοι όμως γνωρίζετε οτι η συνεργασία αυτή δεν έγινε εφικτή. Σχηματίστηκε, λοιπόν, μια νέα δημοτική πλειοψηφία η οποία βασίστηκε στην ανεξαρτητοποίηση Δημοτικών Συμβούλων πέραν της βούλησης των παρατάξεων με τις οποίες εκλέχθηκαν. Οι αναφορές μου αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις -σε ό,τι αφορά εμάς τουλάχιστον- ενός κεφαλαίου που πρέπει να «κλείσει οριστικά. Το παρελθόν το αποτυπώνουμε στη μνήμη ως διδαχή και όχι ως εμμονή».

«Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά»

Αφήνοντας στην άκρη το παρελθόν και περνώντας στο παρόν και το μέλλον, ο Βασίλης Γάκης αναφέρθηκε στους στόχους της παράταξής του.

«Χθες εκλέχθηκα επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα” και θα ήθελα να σας δηλώσω ότι αισθάνομαι πρώτος μεταξύ ίσων. Είμαστε μια ομάδα που μέσα από το διάλογο και τις κοινές μας αρχές, θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι για την πόλη. Τα προβλήματα και οι ανάγκες των συμπολιτών μας της μετα-Μνημονιακής εποχής, η επιδείνωσή τους από την πρόσφατη κρίση της πανδημίας, οι ανάγκες του παρόντος, αλλά και οι προκλήσεις της εποχής, επιβάλλουν να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον. Προχωράμε μπροστά και από σήμερα θέλουμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» και πρόσθεσε:

«Βάζουμε τη πόλη μας μπροστά και προτάσσουμε το εμείς αντί του εγώ. Διεκδικούμε ως μέλη μιας παράταξής θέσεις ευθύνης και όχι διοίκησης. Δεν είναι ο αυτοσκοπός μας.

Θέλουμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και να φανούμε χρήσιμοι στους πολίτες. Με συνέπεια στα πιστεύω μας θέλουμε να τους ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Είναι η ελάχιστη αναγνώρισή μας στην εκτίμηση και στην στήριξη που μας περιέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια της αδιάλειπτης επαγγελματικής και κοινωνικής πορείας του καθενός μας.

Είμαστε εδώ να επανασυστηθούμε, να ανανεώσουμε τη σχέση μας. Είμαστε εδώ στην επανεκκίνηση. Μένουμε σταθεροί όχι μόνο στα εύκολα αλλά κυρίως στα δύσκολα.

Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά και υπεύθυνα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον, την καθαριότητα, την ανακύκλωση, τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, την εμπέδωση μιας νοοτροπίας φιλικής προς το περιβάλλον. Για περισσότερο πράσινο στη ζωή μας».

«Αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη»

«Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά και υπεύθυνα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την οικονομική της ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών το φραγμό στη φυγή των νέων και αξιόλογων μυαλών της και τη στήριξη του Τουρισμού ώς μοχλό ανάπτυξης της πόλης μας», τόνισε ο κ. Γάκης και συμπλήρωσε: «Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά και υπεύθυνα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στηρίζουμε την οικογένεια και τα παιδιά, ενώ  δίνουμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Στον άνεργο, στον οικονομικά αδύναμο, στους μοναχικούς, στις μονογονεϊακές οικογένειες, στα θύματα της κοινωνικής περιθωριοποίησης, σε όσους νιώθουν ξένοι στην ίδια τους  την  πόλη και φυσικά στους ηλικιωμένους μας.

Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά και υπεύθυνα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τον πολιτισμό και την παιδεία. Για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, των καλλιτεχνικών και αθλητικών της δυνάμεων και την καθιέρωση θεσμών ως όχημα προσέλκυσης επισκεπτών και προβολής της πόλης μας. Και όλα αυτά στη λογική μιας ανοιχτής πόλης, όπου οι νέοι θα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, ξεκινώντας την οικοδόμηση της προσωπικότητάς τους από καλύτερα σχολεία.

Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά και υπεύθυνα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Με τεχνικά έργα που θα δίνουν ανάσα στους Θεσσαλονικείς, θα βελτιώνουν το κυκλοφοριακό, αλλά και με έργα υποδομής που θα στοχεύουν  στην τοπική ανάπτυξη».

«Η πόλη μάς ενώνει»

«Όπως καταλαβαίνετε, από όλα αυτά, σεβόμενοι την αντιπολιτευτική μας θέση, δηλώνουμε ότι η πόλη μάς ενώνει. Όλους μας, ανεξάρτητα από ποια παράταξη προερχόμαστε. Είπα πριν ότι θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ούτε πρόκειται να ακούσετε από εμάς αντιπολιτευτικές κορώνες για λίγα λεπτά δημοσιότητας», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Γάκης και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε στο διάλογο, αλλά με επιχειρήματα. Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε λόγο και πολύχρονη αυτοδιοικητική εμπειρία. Με πνεύμα διαλόγου στηρίζουμε κάθε τι που θα θεωρούμε χρήσιμο και δημιουργικό για την πόλη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκούμε την κριτική μας για το καλό της πόλης. Επιθυμία μας είναι στα μεγάλα προβλήματα της πόλης να υπάρχει συνεννόηση.

Το κάθε θέμα όμως έχει την ιδιαιτερότητά του, τις λεπτομέρειες στις οποίες θα πρέπει να είμαστε όλοι μας ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και πάντως η καλή μας πρόθεση προς όλους δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία αλλά ως υπεύθυνη άσκηση του καθήκοντος που αναλάβαμε με την εκλογή μας έναντι των Θεσσαλονικέων».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο επικεφαλής της παράταξης ευχαρίστησε θερμά τον προκάτοχό του, Νίκο Ταχιάο, για τη συμβολή του στην αυτοδιοίκηση και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του για το Μετρό της πόλης».

Επίσης, ευχαρίστησε όσους τον εξέλεξαν και τον περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους.

«Όχι» σε ενδεχόμενη πρόταση Ζέρβα

Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, του προτάθηκε να αναλάβει θέση αντιδημάρχου, ο κ. Γάκης απάντησε «όχι» και εξήγησε ότι ακόμη και αν του γινόταν σχετική πρόταση, η απάντησή του θα ήταν αρνητική.

Η βαθμολογία στο δήμαρχο

Όσον αφορά τη βαθμολογία του βάζει ο ίδιος στο νυν διοικητικό σχήμα του δήμου, παρέπεμψε σε αυτό που είχε δηλώσει και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ότι δηλαδή είναι «λίγο πάνω από τη βάση».

«Εγώ δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω το δήμαρχο στη βαθμολογία του… Οριακά περνάει την τάξη λοιπόν», σχολίασε με νόημα ο κ. Γάκης.

Δείτε ακόμη:
Δ. Θεσσαλονίκης: Ο Βασίλης Γάκης νέος επικεφαλής στη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»

Loading