Φιλιππίδης: Ο κορονοϊός έβαλε την ταφόπλακα

«Ήρθε η περίοδος η κυβέρνηση να σώσει την πραγματική οικονομία και όχι κουφάρια, όπως είναι οι τράπεζες», δήλωσε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Οι επιχειρηματίες είχαμε μία πτώση τζίρου επί δέκα χρόνια και τα απόνερα αυτής της ιστορίας ήταν να δημιουργήσουμε κόκκινα δάνεια τα οποία δεν μπορούμε να πληρώσουμε, να χρωστάμε δισεκατομμύρια στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά μας ταμεία. Τώρα ήρθε ο κορονοϊός να βάλει τη ταφόπλακα» εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης.

 Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας είπε: «Αντιλαμβάνονται τις τεράστιες δυσκολίες αλλά από αυτά που ακούμε, θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ρίξει λεφτά στην οικονομία. Για να το κάνεις, όμως, αυτό πρέπει να ξέρεις πού να τα ρίξεις. Επειδή κάποιοι μιλάνε για βιώσιμες επιχειρήσεις και καλοπληρωτές, θέλω να τους πω ότι σήμερα έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα κανείς δεν είναι βιώσιμος αν εξελιχθεί το ντόμινο» και πρόσθεσε: «Καμία κυβέρνηση δεν θα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση γιατί είναι πρωτόγνωρη. Πρέπει, όμως η κυβέρνηση να καταλάβει ότι με παλιές συνταγές και παλιά μυαλά δε δίνονται οι λύσεις».

«Ερωτηματικό η ψυχολογία»

 Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των καταστημάτων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και για τους καταστηματάρχες και για τους καταναλωτές.

«Δεν ξέρουμε ποια είναι η ψυχολογία του κόσμου αυτή τη στιγμή, αν έχει τη δυνατότητα ή τη ψυχολογία να ψωνίσει.

Πολλοί καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμα τα 800 ευρώ καθώς και ότι δεν είχαν τα προς το ζην το διάστημα του Πάσχα».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε πως είναι για λίγους καθώς όπως εξήγησε «επειδή είναι με τραπεζικά κριτήρια και το 25% του τζίρου, αν περάσουν μέσα από τις τράπεζες αποκλείουν ένα τεράστιο ποσοστό που είναι στον Τειρεσία και έχει τρομακτικά χρέη από τον οικονομική προηγουμένη κρίση».

Η πρόταση του ΕΣΘ

Μάλιστα είπε, πως ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει στην κυβέρνηση τη δική του «υλοποιήσιμη και σοβαρή πρόταση».

«Δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα που θα καταγράφει όλα τα χρέη της περιόδου που τα καταστήματα ήταν κλειστά. Τα ενοίκια, οι εισφορές, οι μισθοί, θα αθροίζονται και το κεφάλαιο που θα αθροιστεί να πληρωθεί από τον επιχειρηματία σε 60 μήνες. Παράλληλα το κράτος να πληρώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους για να μη σπάσει η καταναλωτική αλυσίδα.

 Σε δεύτερη πλατφόρμα που θα καταγράφονται τα χρέη που θα δημιουργηθούν από την ημέρα που θα ανοίξουμε και μετά. Η συμμετοχή η δική μας θα είναι να πληρώνουμε εμείς το 60% και το 40% το κράτος.

Η άθροιση που θα δημιουργηθεί θα πληρωθεί σε 60 μήνες από όλους μας. Εμείς δε ζητάμε να τα πληρώσει το κράτος δανεικά και αγύριστα. Ζητάμε να τα πληρώσουμε σε χρόνο στον οποίο υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να πληρωθούν» κατέληξε.

Ακούτε όσα δήλωσε στον Flash 99,4 ο Παντελής Φιλιππίδης

Loading