Δήμαρχος Παλαμά: «Θα θρηνήσουμε ζωές, αν δεν αποκατασταθούν οι ζημιές»

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Παλαμά, Γιώργο Σακελλαρίου, ο οποίος, μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», περιέγραψε την τραγωδία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι στις πληγείσες περιοχές, χαρακτηρίζοντας τα «απομεινάρια» του Ιανού ως «ολική καταστροφή για τον νομό Καρδίτσας».

Ο κ. Σακελλαρίου υπενθύμισε ότι πρόκειται για την τέταρτη φορά που κηρύσσεται ο δήμος Παλαμά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδίδοντας τις ευθύνες στο γεγονός πως όλοι οι  παραπόταμοι του Πηνειού περνούν μέσα από τα διοικητικά όρια του δήμου.

Θέλοντας να καταστήσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο του, σημείωσε πως «αν εξαιρέσουμε τις ανθρώπινες ζωές δεν έχει καμία σχέση αυτό που βλέπουμε στο νομό Καρδίτσας  με αυτό που συνέβη πριν από λίγο καιρό στην Εύβοια. Εδώ είναι πολλαπλάσια τα προβλήματα».

«Όλες οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί»

Ο δήμαρχος Παλαμά εξήγησε ότι 220.000 στρέμματα στην περιοχή είναι αγροτική γη και με μια πρόχειρη εκτίμηση περίπου τα 150.000 στρέμματα έχουν καλυφθεί με νερό, προσθέτοντας πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρξει ακριβής εκτίμηση των ζημιών, καθώς είναι ακόμα πλημμυρισμένα.

«Πρόκειται για πλήρη καταστροφή. Θα υπάρξουν αγρότες που δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τη συγκομιδή. Είναι η εποχή που μαζεύουν το βαμβάκι. Κατά 90% οι καλλιεργείς είναι βαμβακιού. Πώς θα ζήσουν αυτές οι οικογένειες; Δεν θα βγάλουν τον χειμώνα. Αν δεν δοθούν γενναίες αποζημιώσεις, θα είναι ολική καταστροφή για όλο τον νόμο Καρδίτσας. Ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί στο 100%».

Ανέφερε δε πως ήδη 250 μηχανικοί οργώνουν τους δήμους και τις κοινότητες που έχουν κατακλυστεί με νερό, διευκρινίζοντας ότι σε πρώτη φάση «γίνεται η καταγραφή των σπιτιών που έχουν καλυφθεί με νερό, προκειμένου να πάρουν χρήματα για τις οικοσκευές. Παίρνουν άμεσα 600€/οικογένεια και μέχρι 6.000€ ανάλογα με τα κριτήρια που πληρούν».

Άμεση η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού

Το μοναδικό θετικό στοιχείο που υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίου είναι ότι «η αμεσότητα του κράτους ήταν πρωτόγνωρη», λέγοντας ότι:

«Το Σάββατο έγιναν οι πρώτες ζημιές, τη Δευτέρα ήρθαν χρήματα στο δήμο για την αποκατάσταση των ζημιών».

Παράλληλα, μετέφερε τα λόγια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθώ καμία καθυστέρηση».

«Θα θρηνήσουμε ζωές»

Ο κ. Σακελλαρίου μετά την επικοινωνία του με το αρχηγείο της τακτικής αεροπορίας που έχει τους μετεωρολογικούς σταθμούς, ενημερώθηκε ότι από τη Δευτέρα πλησιάζει καταιγίδα στην περιοχή. Το είπα χθες στον πρωθυπουργό και πρέπει να γίνει άμεσα.

«Έχουν διαλυθεί όλα τα αναχώματα. Αν αυτά δεν αποκατασταθούν άμεσα, φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε ζωές. Πρέπει το κράτος να παρακάμψει τα πάντα και να αρχίσει η κατασκευή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Παλαμάς, παραθέτοντας την πρόταση του:

«Όλοι οι ποταμοί πρέπει να θωρακιστούν από την αρχή. Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει οι διαδικασίες των διαγωνισμών να παρακαμφθούν. Όλοι οι τοπικοί εργολάβοι να πάρουν από ένα κομμάτι αναχώματος, να το κατασκευάσουν, να το συντηρήσουν και οι επιμετρήσεις να γίνουν στην πορεία.

Εκ των προτέρων να δίνεται μια έκπτωση τουλάχιστον 60% στα χωματουργικά έργα από τις επίσημες τιμές, να μην περιμένουμε να γίνουν μελέτες και να δοθούν εγκρίσεις. Αν περιμένουμε, θα περάσει όλος ο χειμώνας. Με την πρόταση μου, μπορούμε να ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός το έλαβε σοβαρά υπόψη του», καταλήγοντας πως αυτό που ζήτησε ουσιαστικά είναι να ξεπεραστεί η «αθάνατη» ελληνική γραφειοκρατία.

Ακούστε όσα είπε ο δήμαρχος Παλαμά στον Flash 99,4:

Loading