ΤΤ: Εκατοντάδες αγωγές από μικρομετόχους

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου

Περί τις 1.000 αγωγές αποζημιώσεως έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής από μετόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) οι οποίοι υπέστησαν ζημίες από το κλείσιμό του το 2013. Η διαδικασία συνεχίζεται, καθώς συνολικά οι μικρομέτοχοι του ΤΤ ξεπερνούν τις 70.000.

Το ΤΤ δεν ήταν ένα τυχαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Για πάνω από 100 χρόνια αποτέλεσε τον κατεξοχήν αποταμιευτικό φορέα της Ελλάδας, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη χιλιάδων καταθετών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Μετόχων και Φίλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέχρι και το 2010 το ΤΤ ήταν η πρώτη τράπεζα σε ότι αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια. Με μεγάλη ρευστότητα και επισφάλειες που ανέρχονταν μόλις σε 5% φάνταζε ίσως η πλέον υγιής τράπεζα που τίποτα δεν θα μπορούσε να την κλονίσει. Τα stress tests που έγιναν την περίοδο εκείνη το απέδειξαν. Το ΤΤ ήρθε πρώτο με βάση τα σχετικά αποτελέσματα, ωστόσο το μέλλον έμελε να είναι διαφορετικό.

Ο “γάμος” με την TBank, το PSI και οι ζημιές

Τον Δεκέμβριο του 2011 η TBank, διάδοχος της Aspis Bank απορροφήθηκε από το ΤΤ, με την έγκριση της Επιτροπής Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποφευχθούν τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα και ουσιαστικά απέδειξε πόσο υγιές ήταν την περίοδο εκείνη το ΤΤ. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2012 το ΤΤ συμμετείχε στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων μέσω του PSI. Η συμμετοχή ήταν υποχρεωτική με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν σύμφωνα με τους μικρομετόχους του ΤΤ να υποστεί ζημίες, κάτι που λίγο μετά παραδέχτηκε και η τότε διοίκηση του ΤΤ.

Αρνητικά αποτελέσματα

Στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα με βάση την έκθεση της Blackrock αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το ΤΤ, παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν η ΤτΕ είχε εγκρίνει την απορρόφηση της TBank, από το ΤΤ. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ο τότε υπουργός Οικονομικών και σήμερα επικεφαλής της ΤτΕ αρνήθηκε να τα προσκομίσει στη Βουλή, με τη δικαιολογία ότι ήταν απόρρητα. Λίγο μετά ο κ. Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής θα χαρακτήριζε το ΤΤ ως μη βιώσιμο με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αιτηθεί την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από το ΤΤ.

Κατά ποιών στρέφονται οι αγωγές

Οι χιλιάδες μικρομέτοχοι του ΤΤ είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τις απώλειες που υπέστησαν. Άλλωστε πολλοί είχαν επενδύσει εκεί τις οικονομίες μιας ζωής. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη στραφεί σε βάρος της ΤτΕ, του ελληνικού Δημοσίου αλλά και της τελευταίας διοίκησης του ΤΤ. Πριν από λίγες μέρες έληξε η πρώτη φάση της κατάθεσης ομαδικών αγωγών αποζημιώσεως, ωστόσο η διαδικασία θα συνεχιστεί για όσους το επιθυμούν.

Ενόψει παραγραφής

«Τον Ιανουάριο του 2018 παρέρχεται η πενταετία εντός της οποίας έχουν δικαίωμα οι μέτοχοι του ΤΤ να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους υπεύθυνους για το μεγάλο σκάνδαλο του ΤΤ» σημειώνει στο politik.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μετόχων και Φίλων ΤΤ, Μιχάλης Αγγελάκης και συμπληρώνει:

«Περίπου 1.000 μέτοχοι που κατέχουν 18 εκατ. μετοχές έχουν καταθέσει ήδη αγωγές αποζημιώσεως οι οποίες από το Μάιο του 2017 έχουν αρχίσει να εκδικάζονται. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και μετά το Φεβρουάριο για όσους μετόχους δεν είναι ενημερωμένοι για τις ενέργειες αυτές».

“Όνειδος της σύγχρονης τραπεζικής ιστορίας”

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, Γιάννης Κυριακόπουλος σημειώνει στο politik.gr:

«Η διάλυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελεί το όνειδος της σύγχρονης Τραπεζικής ιστορίας της Χώρας: Αποτελεί πρωτίστως ζήτημα τιμής, ιδίως μετά την ποινική διερεύνηση της υποθέσεως, η συμμετοχή όλων των ζημιωθέντων μετόχων στις επόμενες ομαδικές αγωγές, που θα ξεκινήσουν από την 1η Φεβρουαρίου 2018 και θα συνεχισθούν έως τα τέλη Ιουνίου 2018!. Σύντομα, θα ενημερωθούμε για την εξέλιξη της υποθέσεως και ενώπιον του ΣτΕ, η απόφαση του οποίου αναμένεται εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Ελπίζουμε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή να ρίξει φως στο μεγαλύτερο -κατά την ταπεινή μας άποψη έγκλημα εις βάρος όχι μόνον των 70.000 μικρομετόχων του αλλά και κατά του ελληνικού Λαού, από την ουσιαστική εξαφάνιση του θεσμικού αποταμιευτικού οργανισμού της χώρας».

Σημειώνεται ότι έπειτα από καταγγελία της Ένωσης Μετόχων και Φίλων ΤΤ, διενεργείται έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές για αναζήτηση ποινικών ευθυνών, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Loading