Τί λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,4 Ρίχτερ

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι όσον αφορά τα 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αττική στις 22:25 χθες το βράδυ.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα δύο χλμ. βορειοανατολικά της Σταμάτας -24 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας, είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιόμετρα και η διάρκειά του ήταν περίπου έξι δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα πρόκειται για συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που είχαμε στις αρχές Ιανουαρίου μεταξύ Μαραθώνα και Πεντέλης. Τότε είχαν καταγραφεί πάνω από είκοσι σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης.

Μιλώντας στον Real FM ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η περιοχή δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, συνεπώς η δυνατότητα να έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η περιοχή έχει μόνο μικρά ρήγματα που μπορεί να δώσουν μικρούς σεισμούς ως αυτό το μέγεθος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδηλωθεί εκεί σεισμός πολύ μεγάλου μεγέθους.

«Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί»

Τέλος, πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργός, ενώ ήδη έχει μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους του και η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μικρή σεισμική δραστηριότητα που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

 

 

Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε  ότι «πρόκειται για σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος με επίκεντρο κοντά στη Νέα Μάκρη.  Αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου».

«Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση. Τέλος υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ακολουθία με μικρούς σεισμούς για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία».

«Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Κορύφωση της σεισμικής έξαρσης που καταγράφεται στην περιοχή από τις αρχές του μήνα, φαίνεται να αποτελεί η χθεσινοβραδινή δόνηση, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο ίδιος σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει, ιστορικά, χαμηλή σεισμικότητα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Θυμίζω ότι αυτή η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί με πολλούς, μικρότερου μεγέθους, σεισμούς, ήδη από τις 2 και τις 3 Ιανουαρίου. Είχε παρουσιαστεί μια ύφεση τις επόμενες ημέρες και ενεργοποιήθηκε πάλι με μικρά μεγέθη στις 9 και στις 10 του μηνός και φαίνεται ότι κορυφώνεται με τον αποψινό σεισμό.(…)

Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Ομως η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε και στον παρόντα αιώνα αλλά και σε προηγούμενους αιώνες.

Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ιστορικό, μπροστά μας το οποίο συναξιολογούμε (…)

Οι κάτοικοι -και της συγκεκριμένης περιοχής και των γύρω περιοχών- θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι να μην ακούσουν περαιτέρω φημολογίες. Τα στοιχεία είναι υπέρ μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

 

Loading