Ηχηρή «σφαλιάρα» Γιούνκερ σε Ερντογάν

Μια ηχηρή πολιτική «σφαλιάρα» έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Τούρκο πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας του να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Σε ανάλογο ύφος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του διατύπωσε τις ανησυχίες της Ευρώπης για την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, όπως επισήμανε ο ίδιος ο ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το τέλος της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες στέκονται αλληλέγγυες στη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

«Απαραίτητο η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις με Ελλάδα και Τουρκία»

Όπως επισήμανε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε μονότονα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

«Λάθος να μείνει η Τουρκία εκτός διεύρυνσης»

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής διπλωματίας ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πως Άγκυρα και Βρυξέλλες έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων, τονίζοντας ότι αναμένει από την Ε.Ε. στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας. Όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, ισχυρίστηκε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

 

Loading