Πρώτο θέμα στο Βέλγιο η εισβολή Σαββίδη

Η εισβολή Σαββίδη και οι τραγελαφικές καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρου έχουν την… τιμητική τους στον βελγικό Τύπο, δύο ημέρες μετά τα γεγονότα στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

«Στημένα παιχνίδια α λα ελληνικά», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας «De Standaard», η οποία αναφέρεται στην εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, επειδή διαφώνησε με την απόφαση του διαιτητή να ακυρώσει το γκολ του «Δικεφάλου».

Παράλληλα, ο συντάκτης του κειμένου σημειώνει πως μπορεί τα σκάνδαλα, οι εκφοβισμοί και η βία να αποτελούν συνήθη πρακτική στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εντούτοις η συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΟΚ να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας, θεωρείται ότι υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

«Μπαίνοντας με ένα πιστόλι στο γήπεδο»

Ιδιαίτερη μνεία στα «παρατράγουδα» της Τούμπας κάνει και η εφημερίδα «De Morgen», αναδημοσιεύοντας ρεπορτάζ της ολλανδικής «De Volkskrant» με τίτλο «Μπαίνοντας με ένα πιστόλι στο γήπεδο: Στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αγωνίζεσαι μόνον απέναντι στον αντίπαλο» και υπότιτλο «Πρόεδρος ομάδας εισβάλλει στο γήπεδο με ένα πιστόλι και το ελληνικό πρωτάθλημα διακόπτεται».

Μάλιστα, στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αποτελεί συχνό φαινόμενο η εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο, αλλά εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ «προσέθεσε στο τελετουργικό αυτό μια νέα διάσταση» κυκλοφορώντας με το πιστόλι του σε κοινή θέα.

Παράλληλα, ο συντάκτης του ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Ιβάν Σαββίδης διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μαδούρο: «Δεν τον δικαιολογώ, αλλά καταλαβαίνω την οργή του»

Μάλιστα, οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι ζήτησαν και το σχόλιο ενός ποδοσφαιριστή που έχει συνεργαστεί με τον Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, του Χέντβιγκες Μαδουρο. Ο τελευταίος, μάλιστα, καταδίκασε την εισβολή Σαββίδη, αλλά… έδωσε και ελαφρυντικά στον ισχυρό άνδρα του «Δικεφάλου».

«Είναι κάποιος που μπορεί να αντιδράσει με το θυμικό του. Όταν χάναμε, μας μίλαγε άσχημα, αλλά όταν μία εβδομάδα αργότερα επιστρέφαμε στις νίκες, ήταν ικανός να μας δώσει μπόνους. Το συναισθηματικό αυτό στοιχείο χαρακτηρίζει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα μέτρο», δήλωσε αρχικά ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο λόγος που έκανε τον Ιβάν Σαββίδη να «εκραγεί» ήταν το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ ταπεινώνεται συστηματικά από την ΕΠΟ, η οποία ευνοεί τις ομάδες των Αθηνών. «Δεν δικαιολογώ την πράξη του Σαββίδη, αλλά μπορώ πολύ καλά να καταλάβω την οργή του», σχολιάζει ο Mαδούρο, ο οποίος προτείνει να έρχονται στην Ελλάδα ξένοι διαιτητές.

«Φίλος του Πούτιν κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο άνω κάτω»

Ρεπορτάζ για την εισβολή Σαββίδη φιλοξενεί και η εφημερίδα «De Tijd». «Φίλος του Πούτιν φέρνει το ελληνικό ποδόσφαιρο άνω κάτω», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ για τα επεισόδια της Κυριακής και την απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι τα εν λόγω γεγονότα έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση η οποία, όπως σημειώνεται, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι ο Σαββίδης είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει ισχυρούς φίλους, καθώς είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν και ανήκει στο κόμμα του Ρώσου Προέδρου υπό τη σημαία του οποίου, μάλιστα, έχει εκλεγεί κατά το παρελθόν δύο φορές βουλευτής.

«Το ποδόσφαιρο με ένα ρεβόλβερ στον κρόταφο»

«Το ποδόσφαιρο με ένα ρεβόλβερ στον κρόταφο», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Le Soir», που αναφέρεται στη σουρεαλιστική -όπως χαρακτηρίζεται- σκηνή κατά την οποία ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος ολιγάρχης και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και απείλησε με όπλο το διαιτητή του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, επειδή αυτός ακύρωσε γκολ της ομάδας του, στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, το οποίο ισοδυναμούσε με νίκη και την πρώτη θέση στην κατάταξη.

«Πού θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός;» διερωτάται η εφημερίδα, που κάνει αναφορά στην επικοινωνία της ΕΠΟ με την UEFA και την αναστολή του πρωταθλήματος.

«Όσο κι αν στα μάτια μας φαντάζει σουρεαλιστική η συγκεκριμένη σκηνή, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή τουλάχιστον εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αδυσώπητης κλιμάκωσης, αφού είναι τέτοιο το χάος στην Ελλάδα που έχει ξεπεραστεί το στάδιο του φόβου για ένα ενδεχόμενο ατύχημα, ενώ μέσα σε τρεισήμισι χρόνια είναι η πέμπτη φορά που οι ποδοσφαιριστές οδηγούνται στην αδράνεια», σημειώνει σε άλλο σημείο το δημοσίευμα.

Καταλήγοντας, αφού περιγράφει αρκετά από τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού ποδοσφαίρου των τελευταίων ετών, σημειώνει ότι και μέσα στο γήπεδο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, δεδομένου ότι η Ελλάδα από τη 10η θέση που κατείχε το 2010 στην κατάταξη της UEFA έχει βρεθεί τώρα στη 15η, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι παίζεται πλέον η επιβίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, μιας και η UEFA διαθέτει ήδη αρκετά στοιχεία για να επιβάλει ένα «Grexit» με μοιραίες σίγουρα συνέπειες.

Loading