Παραιτείται από το δημοκρατικό κόμμα ο Ματέο Ρέντσι

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι παραιτείται από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η παραίτηση του Ρέντσι ανακοινώθηκε από πρακτορεία ειδήσεων, όμως δεν επιβεβαιώνεται από στενούς συνεργάτες του.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χθεσινές εκλογές στην Ιταλία, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή.

Ωστόσο, ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι πλέον η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων -με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Συμμαχία της Δεξιάς

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Corriere della Sera.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Μία κακή επίδοση για τον Ρέντσι

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι διέψευσε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και περιορίζεται σε μία επίδοση της τάξεως του 19%, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, δηλαδή συγκεντρώνει κάτω από το ήμισυ των ψήφων που είχε εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Πλέον, όπως εκτιμούν αναλυτές, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικό χάος και αστάθεια η οποία είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.

Loading