Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε δύο βαθμίδες την Ελλάδα

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες, σε Β3 από Caa2 διατηρώντας θετικό το outlook, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch, προχώρησε ο οίκος Moody’s, εξαιτίας των θετικών συμπερασμάτων του πρόσφατου Eurogroup· η Ελλάδα φεύγει από τη βαθμίδα «C» στην οποία βρισκόταν από το 2011.

«Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί. Την ώρα που οι πιστωτές της της Ευρωζώνης παραμένουν δεσμευμένοι στην παροχή οικονομικής υποστήριξης εάν χρειαστεί, οι δημοσιονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξέλθει επιτυχώς από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και να επανέλθει στη χρηματοδότηση από τις αγορές για πρώτη φορά από το 2010. Ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών έχει συνεπώς εξασθενίσει ουσιαστικά» ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Αναλυτικά, η Moody’s σημειώνει ότι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής:

  1. Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίξουν με τη σειρά τους την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.
  2. Η Moody’s εκτιμά πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το ουσιαστικό «μαξιλάρι» ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των πιστωτών της Ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.
  3. Ο κίνδυνος μιας νέας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής και στα μέσα του 2014, ο οίκος εκτιμά πως πλέον το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.

To θετικό outlook σημαίνει ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό αξιόχρεο εάν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν οδηγήσουν σε αποτελέσματα που είναι πιο θετικά έναντι των εκτιμήσεων, οδηγώντας σε διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο αξιολόγησης για τα ομόλογα αναβαθμίστηκε επίσης στο Ba2 από B3, αντανακλώντας το μειωμένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίστοιχα, το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο για τις καταθέσεις έχει αυξηθεί σε Β3 από Caa2.

Loading