Μ.Σεντένο: «Πρώτα τα προαπαιτούμενα, και μετά το χρέος»

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της για να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Αυτή είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις του Μ. Σεντένο

«To Eurogroup επαίνεσε σήμερα την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ. Οι εργασίες για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με τους θεσμούς. Η πρόοδος αυτή δείχνει την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ αναμένεται να εγκρίνει την πρώτη εκταμίευση της τέταρτης δόσης, συνολικού ύψους € 5,7 δισ., το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

Έχουμε εισέλθει τώρα στα τελικά στάδια αυτού του προγράμματος του ΕΜΣ και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της για να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα.

Αυτή είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχει επίσης πρόοδος. Πληροφορηθήκαμε ότι οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με τον επονομαζόμενο μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη πηγαίνουν καλά. Στόχος εδώ θα ήταν να επαναπροσδιοριστεί το προφίλ των δανείων του ΕΤΧΣ προς την Ελλάδα, ώστε να προσαρμοστούν οι μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους στις αναπτυξιακές επιδόσεις, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Θα έχουμε μια πιο αναλυτική συζήτηση σχετικά με αυτό και με άλλα μέτρα για το χρέος κατά τη σύνοδό μας του Απριλίου.

Αναμένουμε επίσης ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον Απρίλιο μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα αποτελέσει ένα κρίσιμο στοιχείο του μετά-το-πρόγραμμα πλαισίου, που θα καθοριστεί πλησιέστερα προς το τέλος του προγράμματος».

Loading