Κιλκίς: Σε επιφυλακή λόγω «σμήνους σεισμών»

Σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ακολούθησαν περισσότερες από 10 μικρότερης έντασης ενώ η μεγαλύτερη, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς -ή 367 βόρεια της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές αλλά ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν από τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα σε αυτοκίνητα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε το φαινόμενο «σμήνος σεισμών» και τόνισε ότι κάτοικοι και αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, μέχρι να παρατηρηθεί από τους επιστήμονες η εξέλιξη του φαινομένου, καθώς συνήθως τα σμήνη σεισμών εξακολουθούν για μερικά 24ωρα.

«Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Κεντρική Μακεδονία», είπε ο κύριος Λέκκας, προσθέτοντας πως πρόκειται για «φαινόμενο που παρατηρούμε πολλές φορές στην Ελλάδα». «Τα ρήγματα “σπάνε” σιγά σιγά» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «θετικό», αλλά προσθέτοντας πως «αυτοί οι σεισμοί λογικά δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν λίγες ημέρες».

«Από χθες το βράδυ παρακολουθούμε την εξέλιξη, ο κόσμος είναι έξω», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος δεν θα πρέπει να μπει μέσα σε παλιά σπίτια», καθώς, όπως είπε, «διατηρούμε μια επιφυλακτικότητα τις πρώτες ώρες μέχρι να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Σε ετοιμότητα ο δήμος

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Κιλκίς μετά τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης -και ιδιαίτερα μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 06:24 το πρωί.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Σισμανίδης, στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.

«Ο πρωινός σεισμός ήταν μεγάλος, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους. Όλα κυλούν ομαλά στην περιοχή και περιμένουμε ενημέρωση από τους σεισμολόγους. Δεν ισχύουν όλα όσα ακούγονται πως οι κάτοικοι του Δροσάτου πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους με τις κουβέρτες», είπε ο κ. Σισμανίδης.

Επιφυλακτικός ο Κ. Παπαζάχος

«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.

«Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι εφτά βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Loading